Mergi direct la conținut »
Una dintre cele mai mari fabrici din zahăr din România se închide. Peste 200 de oameni vor concediați
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Una dintre cele mai mari fabrici din zahăr din România se închide. Peste 200 de oameni vor concediați

Fabrica de zahăr de la Oradea se închide, după ce compania germană, care o deține, nu a reușit să o facă profitabilă. Investitorii pleacă și cu marca, așa că vor produce zahăr „Diamant” în Ucraina și în Polonia.

Peste 200 de angajați vor fi dați afară prin închiderea fabricii de zahăr din Oradea, informează Digi24.ro. Afectate de această măsură vor fi și familiile a 93 de fermieri din Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș care aveau contracte cu firma. Cultivatorii de sfeclă au vrut să se asocieze pentru a cumpăra fabrica, însă negocierile nu au avut succes, notează Digi24.ro.

„Până în 2020, cultura sfeclei de zahăr poartă după ea o subvenţie de peste o mie de euro la hectar şi era bine să ne folosim de această perioadă, dar dacă proprietarii aşa s-au gândit atunci nu avem ce face”, a declarat, pentru sursa citată, Alexandru Lucaks, preşedintele Asociaţiei de Cultivatori din Nord-Vest.

Grupul german a decis să renunțe la fabrica de zahăr din Oradea. Motivul: sfecla este mai scumpă în țara noastră decât în Polonia.

„În ciuda eforturilor pe care le-am făcut, managementul local împreună cu managementul din Germania, nu am reuşit să demonstrăm că putem fi competitivi şi profitabili”, a menționat Janos Takacs, manager general Zahărul.

Închiderea fabricii de zahăr din Oradea este o lovitură și pentru fermierii care aveau contracte cu aceasta. Au cheltuit zeci de mii de euro pentru cultura de sfeclă, iar acum sunt nevoiți să se reorienteze.

„Suntem unele unităţi care am cumpărat utilaje proprii necesare pentru cultura sfeclei de zahăr și care nu se mai pot folosi la altă cultură”, a mai precizat preşedintele Asociaţiei de Cultivatori din Nord-Vest.

Germanii care opresc fabrica de zahăr din Oradea ar mai fi închis patru dintre cele șase fabrici de zahăr din Ucraina. La fel au procedat și cu o alta dintre cele patru deținute în Germania.

sursă foto: ebihoreanul.ro


Citește și Rovinieta pentru dube şi camioane se va scumpi cu cel puţin 85%. Cât vor plăti şoferii


 

Close
Închide
  Close