MENIU CAUTĂ
29 Apr. 2006 18:11

Facultatile au tot mai putini candidati

Distribuie

Numarul candidatilor la admiterea in facultate scade ingrijorator in fiecare an, pentru ca sunt tot mai putini liceeni care reusesc sa obtina diploma de Bac. La randul lor, universitatile au ridicat nivelul de exigenta, pentru ca vor sa atinga standardele europene.


Guvernul a alocat bani pentru 61.900 de locuri la admiterea in facultate din 2006 – cursul de zi, dar universitatile au deplina autonomie sa decida cand si cum sa organizeze admiterea. Unele vor organiza examen propriu-zis cu una sau mai multe probe, altele vor tine cont de mediile de la Bac si din liceu, dar multe universitati vor combina cele doua variante. In acest caz, 70% din media finala de admitere o reprezinta rezultatul examenului, 20% media de Bac si 10% medii din liceu.


Aceasta metoda este folosita de universitatile care isi permit, au mare cautare si doresc o selectie mai stricta a candidatilor. De altfel, marile universitati au introdus deja criterii stricte de calitate, in sensul ca au profesori cu rezultate impunatoare -dintre care foarte multi tineri -, au revizuit programele, au laboratoare dotate modern si se conduc dupa un cod etic academic exigent. Din 2007, nu mai putem mima ca se face carte, pentru ca universitatile romanesti intra in competitie directa cu cele straine. Studentii romani si cei din UE au aceleasi drepturi si vor fi admisi dupa aceleasi criterii si cu aceleasi taxe. Daca studentul roman devalizeaza caminele, vrea sa copieze sau chiuleste, este eliminat imediat', ne-a informat Dumitru Miron, secretarul de stat pentru invatamant superior din Ministerul Educatiei.


Din anul academic trecut, studiile superioare dureaza doar trei ani, urmate de examenul de licenta. Absolventii din generatia 2006 vor fi primii care vor primi diplome bilingve (romana-engleza) si supliment de diploma in care se va scrie ce anume a invatat si la ce foloseste diploma, ne-a informat Dumitru Miron.


Universitatile nu au repartizat inca numarul de locuri alocat de Guvern si majoritatea nu a stabilit nici taxele de inscriere sau pentru un an de studiu. Senatul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj a stabilit insa de anul trecut ca taxa de inscriere sa fie 700.000 lei, pentru ca admiterea la orice facultate se face doar prin concurs de dosare.


Pentru locurile cu taxa, sumele variaza intre 16 si 25 milioane lei, mai scump' la Drept. La Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), numarul de locuri a fost majorat la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, pentru ca este foarte cautata. Inscrierea va costa in acest an 800.000 lei, iar admiterea se face dupa o proba din patru discipline la alegere. Locul cu taxa costa 16,5 milioane lei.


Din acest an, absolventii vor primi diplome bilingve si supliment de diploma, pe care vor fi scrise, in limbile romana si engleza, cat a invatat studentul, cum este structurat sistemul de invatamant in Romania si ce discipline au fost studiate in timpul facultatii. Totodata, se precizeaza la ce poate fi folosita diploma

Comentarii