MENIU CAUTĂ

New York Times: FBI anchetează legăturile lui Trump cu Rusia în timpul campaniei prezidenţiale. Trump, despre Comey: Un „mincinos”, un „adevărat gunoi”, un „copoi veros”

Distribuie

New York Times a publicat o investigație în care scrie că FBI anchetează legăturile lui Donald Trump cu Rusia timpul campaniei prezidenţiale din 2016, iar ancheta poliţiei federale americane a fuzionat rapid cu cea deschisă de procurorul special Robert Mueller.

Cotidianul american citează surse anonime din FBI care spun că Biroul Federal a deschis investigaţia, care conţinea o parte de contraspionaj şi o parte penală, ca urmare a destituirii directorului său James Comey de către Donald Trump în mai 2017.

Prima parte a anchetei urma să stabilească dacă președintele, pe atunci candidat la prezidențiale, lucrase conştient sau involuntar pentru Moscova, iar partea penală viza concedierea lui James Comey.

Jurnaliștii americani mai scriu că FBI a avut suspiciuni asupra eventualelor legături ale lui Trump cu Rusia în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. Dar el nu a deschis ancheta până când preşedintele nu l-a destituit pe Comey, care refuzase să-i jure credinţă şi să pună capăt primelor investigaţii asupra unei eventuale complicităţi cu Rusia.

Donald Trump l-a atacat violent sâmbătă pe fostul director al FBI James Comey după noi dezvăluiri apărute în New York Times. „Wow, tocmai aflu în deficitarul New York Times că foştii conducători corupţi ai FBI, aproape toţi concediaţi sau forţaţi să părăsească agenţia din motive foarte rele, au deschis anchetă asupra mea, fără niciun motiv şi nicio probă, când l-am dat afară pe acest mincinos de James Comey, un adevărat gunoi”, a lansat pe Twitter în cursul dimineţii preşedintele SUA.

„FBI era în plină harababură din cauza proastei sale administrări sub conducerea lui Comey”, a comentat sâmbătă Donald Trump pe Twitter. „Concedierea lui Comey de către mine a fost o zi mare pentru America. Era un copoi veros”, a adăugat el, evocând într-un alt tweet „şobolanii care au încercat să-i joace o festă”.

„Este absurd. James Comey a fost concediat pentru că era un om de nimic şi discreditat, iar adjunctul său la vremea respectivă Andrew McCabe – un mincinos dovedit, concediat de FBI”, a întărit purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, potrivit Agerpres.

Donald Trump, care neagă categoric orice complicitate cu Rusia, critică cu regularitate ancheta condusă de Robert Mueller – un fost director al FBI – pe care o consideră drept o „vânătoare de vrăjitoare” şi a manipulare urmărind să-i discrediteze preşedinţia.


Citește și: Iulia Albu le-a studiat și a dat verdictul. Carmen Dan, „coafată după un catalog Igiena 1980”, Viorica Dăncilă, „ținută impecabilă”!


 

Citește mai multe despre James Comey și ancheta pe Libertatea.

Comentarii