UPDATE – ora 14.25: Ministrul interimar al Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat astăzi pentru Mediafax, referitor la acest caz, că medicii specialişti în arsuri şi-au făcut treaba.

„Nu s-a făcut nimic greşit la Braşov, dimpotrivă. La Iaşi pacienta a fost transferată, i s-a făcut grefă, 8% din suprafaţă, ea e stabilă în acest moment, este în Unitatea de Arşi”, precizează Sorina Pintea.

Potrivit sursei citate, pacienta a fost subevaluată la Slatina înainte de transferul acesteia la unitatea medicală din Braşov.

„A ajuns la Braşov, ea fiind subevaluată la Slatina. A ajuns la Braşov cu arsură 30% pe suprafaţa corpului, grad intermediar, dar arsura era 45%, grad III”, a afirmat ea, anunțând că începând de luni va fi demarată o anchetă pentru a afla de ce pacienta arsă transferată la Iaşi a fost subevaluată, într-o primă fază, la Slatina, potrivit Digi 24.

Ministrul demis al Sănătăţii a precizat faptul că la Braşov pacienta a fost tratată sub anestezie în sala de operaţii de aproximativ cinci sau şase ori, întrucât, în ziua în care a ajuns la Braşov i-au fost luate probe bacteriologice, confirmându-se astfel existenţa unei infecţii.

„Medicii de la Braşov au spus că în aceste condiţii grefa de piele nu era posibilă, prin urmare tratamentele care i s-au făcut au fost corespunzătoare. Să nu uităm că la Braşov există patru paturi de mari arşi, spitalul e în reorganizare şi oricum, erau trei pacienţi cu arsuri. Doctorul Grigorescu (Dan Grigorescu – n.r.) de la Braşov a primit această pacientă, pentru că Iaşiul avea probele neconforme şi nu puteam să o trimitem la Iaşi. Deci din start am spus că trebuie să i se acorde îngrijirile de specialitate undeva repede, astfel încât să putem să o transferăm în condiţii de siguranţă acolo unde sunt paturi. La Braşov erau deja doi pacienţi mari arşi, unul dintre ei a fost transferat în terapie intermediară până când această pacientă a fost îngrijită”, a completat aceasta.

Sorina Pintea a menţionat faptul că din moment ce Iaşiul nu avea probele, Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) nu putea trimite pacienta acolo până probele nu erau conforme, însă că în momentul în care acestea au fost conforme, pacienta a fost transferată la Iaşi.

„Eu am discutat cu medicii din Braşov, cu medicii din Iaşi, fiecare şi-a făcut treaba (…) pacienta practic a a fost trimisă la Braşov pentru o perioadă scurtă, până când vin probele de la Iaşi, dar s-a constatat că a fost subevaluată şi cu acinetobacter, nu s-a putut face grefa de piele sau operaţia de grefă la Braşov pentru că nu poţi opera un pacient infectat, dar sub anestezie generală i s-a făcut tratamentul în sala de operaţie”, a încheiat Pintea.


Victima a ajuns la Spitalul de Urgenţă Slatina, în data de 17 octombrie, după ce a suferit arsuri grave pe 45 % din suprafaţa corpului, dintre care 30% sunt de grad III, prin „contact cu un lichid fierbinte”, cum au anunțat medicii. Femeia era cunoscută cu diabet şi hepatită virală cu virus B.

Aici i s-au acordat primele îngrijiri şi i s-au făcut analize, apoi a fost anunţat cazul, pentru a fi dus la un spital care se poate ocupa de marii arşi.

„La momentul internării s-a efectuat toaleta primară a plăgilor arse şi pansament steril, după care a fost anunţat cazul la COSU care, după câteva ore, a revenit şi a spus că este un loc liber la Braşov. Din câte ştiu eu, Braşovul are două paturi pentru mari arşi”, a declarat pentru Mediafax, dr. Augustin Popa, medic coordonator Secţia Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului de Urgenţă Slatina.

A doua zi s-a primit acceptul pentru transfer, la Brașov. Până la transfer, pacienta a fost internată în Secţia ATI (Anestezie si Terapie intensivă – n.r.), unde medicii i-au făcut analize suplimentare şi s-a depistat că femeia avea infecţie cu Klebsiella.

„Pacientei i-au fost recoltate secreţii de la nivelul plăgii, conform protocolului, secreţii care au ieşit negativ. Orice pacient intră la noi în Terapie Intensivă este supus la mult mai multe teste. (…) a ieşit o klebsiella. Venea cu infecţia de acasă, nicidecum de la noi din spital pentru că analiza asta se face exact la internare”, a afirmat medicul Augustin Popa.

Pe 18 octombrie, femeia a fost transferată la Braşov, de unde – după două săptâmâni – a fost transportată la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, unde a și fost operată.

„Noi am primit solicitarea de transfer de la Secţia de Arşi de la Spitalul Braşov, unde a fost internată 14 zile, fiind transferată cu avionul SMURD, cu echipaj de la Bucureşti. (…) Transferul a fost solicitat, pentru că era vorba de o pacientă cu arsuri grave, fiind depăşit numărul de paturi alocat şi posibilitatea numărului de pacienţi îngrijiţi acolo”, a declarat pentru sursa citată Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon” Iaşi.

Pacienta a fost intubată, e sub anestezie generală, a mers în sala de operaţie, a fost operată, s-a excizat arsura şi s-a început grefarea cutanată.

Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon” Iaşi:

Femeia se află în prezent, internată la Spitalul din Iaşi, unde a ajuns joi seara.

În data de 16 octombrie, la Iaşi a fost inaugurată o clădire în care sunt cinci locuri destinate marilor arşi.

Primii pacienţi au început să ajungă aici abia săptămâna trecută, după ce secția a fost închisă după deschidere, din cauza unor probleme legate de personalul angajat și a riscului apariției unei infecții.

Femeia din județul Olt este cel de-al patrulea pacient tratat în acest spaţiu.

Citeşte şi:

Termen în dosarul Colectiv | Supraviețuitorii și rudele victimelor au rememorat calvarul. Judecător: „Ce a însemnat pentru dvs. moartea fiicei?”

Bogdan Moleșag, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv, despre filmările secrete: „Imaginile pe care le-ați difuzat au arătat haosul”

Clinica de Mari Arși din Iași a fost închisă la o săptămână după inaugurarea cu fast. Ar mai putea dura încă o lună până să devină funcțională

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
IREAL! Directorul Moderna anunță când se termină pandemia. Acum e clar: când apare vaccinul salvator
Playtech.ro
IREAL! Directorul Moderna anunță când se termină pandemia. Acum e clar: când apare vaccinul salvator
Bătrân de 81 de ani din București, jefuit de o prostituată de 24 de ani, chemată acasă: "Se tolănește, se așează pe pat... Îmi daţi banii sau vă omor!"
Observatornews.ro
Bătrân de 81 de ani din București, jefuit de o prostituată de 24 de ani, chemată acasă: "Se tolănește, se așează pe pat... Îmi daţi banii sau vă omor!"
Horoscop 24 septembrie 2021. Scorpionii nu ajung la o înțelegere cu partenerul de cuplu, într-o problemă importantă
HOROSCOP
Horoscop 24 septembrie 2021. Scorpionii nu ajung la o înțelegere cu partenerul de cuplu, într-o problemă importantă
Președintele Klaus Iohannis, fotografiat cu manelistul Sorinel Puștiu la New York
Știrileprotv.ro
Președintele Klaus Iohannis, fotografiat cu manelistul Sorinel Puștiu la New York
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Adidas Originals lansează - Forum, o nouă colecție pentru toamnă-iarnă
PUBLICITATE
Adidas Originals lansează - Forum, o nouă colecție pentru toamnă-iarnă