Ati incercat sa va lasati de fumat insa nu ati reusit? De fiecare data amanati momentul pana a doua zi? Este clar. Singuri nu veti putea “fenta” dependenta de nicotina. Dr. Magdalena Ciobanu, de la Centrul de Consiliere pentru renuntarea la fumat, va propune un plan care va poate ajuta.
Pasul 1: Gasiti motivul.
Exista motive financiare. Motive sociale. Exista frica de boala. Sau pur si simplu – “mi-a ajuns”. Important insa e motivul fiecarui acel “ceva” esential pentru dumneavoastra care va va face sa spuneti un nu hotarat cand vor aparea tentatiile.
Pasul 2: Cunoasteti-va inamicii si aliatii.
Analizati-va viata de fumator: de ce fumati, care sunt situatiile, persoanele, locurile, obiectele care “cer” neaparat o tigara.
Pasul 3: Alcatuiti planul de actiune.
Gasiti un inlocuitor pentru fiecare tigara. Atentie, trebuie sa fie lucruri sau activitati care va fac placere! Scrieti planul si prindeti-l cu o pioneza in locurile in care obisnuiti sa fumati. Daca ati mai incercat, aduceti-va aminte ce v-a facut sa reincepeti fumatul si ganditi-va cum veti reactiona intr-o situatie asemanatoare.
Pasul 4: Alegeti perioada optima.
Ca sa va lasati de fumat alegeti perioada in care credeti ca va va fi mai usor.
Pasul 5: Pregatiti-va pentru prima zi.
Reamintiti-va motivul. Ganditi-va la ce veti castiga daca nu mai fumati.
Asigurati-va cele necesare inlocuirii tigarii. Daca va inspaimanta ideea ca veti intrerupe brusc, incercati, in zilele premergatoare primei zile cateva trucuri: fumati tigari de calitate proasta, stingeti-le la jumatate, amanati momentul fumatului. Calculati-va tigarile astfel incat sa le terminati in ziua anterioara celei in care va veti lasa.
Consultati un specialist. Va puteti adresa reprezentantilor Centrului de Consiliere pentru renuntarea la fumat din Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”, din sos. Viilor nr. 90, Bucuresti.
Pasul 6: Prima zi e cea mai grea
Cand apare nevoia de o tigara, aplicati planul.
Daca nu ati rezistat ispitei si ati fumat o tigara, nu va descurajati. Daca nu reusiti sa va abtineti, incercati sa nu fumati o tigara intreaga, ci doar cateva fumuri.
Produse naturiste care va pot ajuta
Liliana Simidon, specialista noastra in produse naturiste, recomanda doua noi produse aparute pe piata si care ajuta organismul sa lupte cu substantele toxice si cancerigene continute in fumul de tigara. Modifilan si Modifilan Forte sunt suplimente alimentare care au la baza un complex de substante biologic active extrase din alge – Laminaria Japonica – recoltate din zone ecologic pure. Modifilan Forte e destinat fumatorilor activi si pasivi si are actiune de atenuare a afectiunilor cauzate de efectele nocive ale fumatului. Este recomandat persoanelor fumatoare activ si pasiv, persoanelor cu afectiuni pulmonare, cardiovasculare, digestive, hepatice, tulburari ale sistemului nervos, precum si in avitaminoze si demineralizari provocate de substantele nocive din fumul de tigara. Modifilan reprezinta o sursa naturala de iod organic, stimuland si tratand glanda tiroida, este un detoxifiant si radioprotector, prin eliminarea toxinelor, metalelor grele, elementelor radioactive si cancerigene provenite din factorii ecotoxici si fumat.
dr. Magdalena Ciobanu
Specialist, Centrul de Consiliere pentru renuntarea la fumat