„Este evident că alcoolul afectează armonia, ordinea și siguranța comunității”, a spus ministrul.
Deși a clarificat că se referea la cetățenii musulmani și că non-musulmanii sunt încă liberi să bea alcool, el a susținut că berea, consumată în mod tradițional în cantități mari la evenimentele Oktoberfest, ar duce doar la „probleme sociale”.
„În ceea ce privește Oktoberfest, toate părțile ar trebui să respecte regulile și reglementările Malaeziei bazate pe islam ca religie a federației”.
Originar din München, Germania, și organizat anual între lunile septembrie și octombrie, Oktoberfest sărbătorește și promovează cultura bavareză locală. Berea este consumată pe scară largă în timpul festivităților și sunt servite mâncăruri tradiționale germane, cum ar fi bratwursts (cârnați de porc) și varză murată.
Festivalul s-a răspândit în alte părți ale lumii, inclusiv în țări cu populații majoritar musulmane, cum ar fi Palestina și părți din Orientul Mijlociu. Dar rămâne o dezbatere anuală în Malaezia.
O națiune cu majoritate musulmană, Malaezia practică o formă moderată de islam sunnit, dar atitudinile conservatoare au fost tot mai proeminente în ultimii ani. Aproximativ 63,5% din populația de 32 de milioane este musulmană.
Grupuri religioase precum PAS s-au opus în mod constant promovării și desfășurării evenimentelor Oktoberfest în țară, spunând că festivalul bavarez nu respectă „sensibilitățile musulmane” din cauza alcoolului și a altor oferte „non-halal” servite în mod deschis.
În 2017, un politician a sprat lăzi cu bere în fața unei clădiri guvernamentale, în semn de protest față de organizarea acestui festival.
Au mai fost interzise de-a lungul timpului și alte evenimenteau, în urma unor plângeri publice, dar Oktoberfest a fost sărbătorit încă din anii 1970 în Malaezia. În capitala Kuala Lumpur, barurile și berăriile locale se pregătesc pentru festivități.