Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti (PAARMB), pagina 74: “Din toate instalaţiile gestionate de ENEL Bucureşti, aproximativ 55% au durata de viaţă depăşită, realizate cu tehnologii învechite ce nu asigură securitatea personalului de exploatare şi nici siguranţa şi calitatea energiei electrice livrate consumatorilor”.
Surse din cadrul ENEL ne-au explicat de ce reţeaua electrică a oraşului este trecută la capitolul “riscuri generatoare de situaţii de urgenţă”. Bucureştiul are peste 1.000 de staţii de transformare, de diferite capacităţi, răspândite prin tot oraşul. Aproape toate sunt din generaţia 1970, iar din cauza consumului din ce în ce mai mare de energie este posibil ca transformatorul să ia foc. Un asemenea sistem are în el câteva sute de litri de ulei, care, în contact cu o flacără, explodează.
Un post de transformare a explodat la Unirii
În 1992, un post de transformare de capacitate mică a explodat la staţia de metrou Unirii. A spart sau a crăpat pereţii din beton pe o rază de câteva zeci de metri. Dacă un transformator de cartier ar exploda, ar “rade” blocurile din jur. Şi sunt câteva sute de asemenea instalaţii în Capitală
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro