MENIU CAUTĂ
28 Sep. 2017 10:37

Gabriela Firea a făcut plângere penală împotriva celor care au răspândit informații false în ziua codului galben din Capitală

Distribuie

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, printr-un comunicat, că a depus o plângere penală împotriva persoanelor care au răspândit informaţii false despre furtuna din ziua de 20 septembrie.

„Primarul General, Gabriela Firea, a facut ieri, 27 septembrie, catre Parchetul de pe Langa Curtea de Apel Bucuresti, plangere penala impotriva acelor persoane care au raspandit informatii false in ziua de 20 septembrie, cand, previziunile Agentiei Nationale de Meteorologie anuntau cod galben de furtuni cu pericol de transformare in portocaliu, in Capitala.

Reamintim că, în data de 20 septembrie, prin diverse căi de comunicare, (sms, whatsapp, reţele de socializare etc.), s-au vehiculat informaţii false, conform cărora fenomenele meteorologice ar fi mult mai grave decât s-a anunţat oficial, informaţii care au generat panica în rândul bucureştenilor.

Cercetări în rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de Comunicare de informaţii false.

Vă solicit să dispuneţi cercetări în rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de Comunicare de informaţii false, infracţiune prevăzută şi sancţionată de dispoziţiile art. 404 Cod Penal”, se arată în comunicatul emis de Primăria Generală.

De asemenea, se subliniază că, prin măsurile dispuse s-a  dorit informarea promptă şi corectă a populaţiei despre situaţia prezentată de către specialiştii în meteorologie şi comunicarea măsurilor necesare: „Concret, am solicitat tuturor instituţiilor subordonate ale PMB să ia măsuri în consecinţă pentru protejarea vieţii şi bunurilor cetăţenilor”.

Primarul Capitalei a mai explicat: „Cu toate acestea, în spaţiul public au circulat mai multe mesaje cu conţinut alarmant pentru locuitorii municipiului Bucureşti. Aceste mesaje făceau trimitere la o situaţie mult mai gravă decât cea prezentată de către autorităţi ( … ) De asemenea, pe reţelele de socializare au fost publicate mesaje prin care populaţia era sfătuită să îşi facă provizii de produse de primă necesitate — pâine, lapte, apă, etc, precum şi informaţii false potrivit cărora Primarul General a decis închiderea unor mall-uri. Aceste mesaje sugerau şi faptul că situaţia era mult mai gravă decât cea comunicată de Primarul General şi au contribuit la generarea unei stări de panică în rândul cetăţenilor”.

Unul dintre mesajele la care face referire Primăria Generală şi care a circulat în ziua furtunii din 20 septembrie,  este acesta: „Bună! Am un client care lucrează direct cu Firea în PMB şi m-a avertizat acum că nu se doreşte creare de panica dar situaţia ciclonului e mult mai grava decât s-a anunţat oficial. Maxim la ora 17.00 să fim adăpostiţi şi maşinile parcate corespunzător sa nu fie expuse la căderi de copaci sau acoperişuri. Anunţă şi tu pe cine poţi. E neoficial.”

Gabriela Firea cere să fie demarate cercetări pentru a se constata dacă s-au săvârşit „infracţiuni de comunicare de informaţii false”, să fie identificate persoanele „care se fac vinovate” şi să fie „sancţionate potrivit legii penale”.


Editorial de Claudiu Săftoiu. Pescuit extrem la răpitor: scapă lacul Belina din fălcile abuzatorilor în serviciu?


 

Citește mai multe despre Gabriela Firea și plângere penală pe Libertatea.

Comentarii