Un proiect de hotărâre în acest sens va fi supus votului consilierilor generali în ședința de miercuri. El nu se află pe ordinea de zi publicată deja pe site-ul primăriei.
“Suntem în pandemie, deci într-o situație excepțională. Chiar dacă, în timpuri normale, legislația privind donarea nu prevede și stimulente financiare, acum suntem într-o situație de excepție. Prin urmare, este nevoie de o excepție de la lege pentru a salva cât mai multe vieți! Nu cred că ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice și cutumiare, atunci când este vorba despre un interes superior: salvarea românilor care suferă de o formă severă a infecției COVID-19!”, a scris Firea pe pagina sa de Facebook.
Gabriela Firea vine cu această propunere la scurt timp după ce ministrul sănătății a simplificat procedura de donare.
Decizia a fost luată după ce aproximativ 490 de oameni au donat plasmă pentru persoanele grav bolnave de COVID-19, în ultimele trei luni.
Unii pacienți vindecați de COVID-19 au declarat că au renunțat la ideea de a dona din cauza cerințelor. Un medic român din Anglia a povestit că nu a mai donat plasmă, după ce i s-au cerut două teste PCR negative, radiografie pulmonară, trimitere de la medicul de familie, recomandare de la medicul infecționist.
Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19:
- semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
- prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii;
- încadrarea în toate criteriile-standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
- intervalul între două donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro