Mergi direct la conținut »
Fiscul ia la puricat multinaționalele. ANAF a efectuat ajustări de un miliard de lei
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Fiscul ia la puricat multinaționalele. ANAF a efectuat ajustări de un miliard de lei

Fiscul ia la puricat multinaționalele. ANAF a efectuat ajustări de un miliard de lei

Fiscul ia la puricat multinaționalele care profită de chichițe legislative pentru a nu plăti taxe. Numărul dosarelor pentru prețurile de transfer s-a dublat anul trecut, iar inspectorii au efectuat ajustări de prețuri în valoare de un miliard de lei, colectând taxe și impozite suplimentare de 60 de milioane de lei, potrivit unui comunicat al ATIPIC Transfer Pricing Solutions.

De Daniel Ionașcu,

„Dat fiind faptul că, în ultimii ani, numărul de inspecții fiscale în care au fost solicitate dosare de prețuri de transfer s-a intensificat vertiginos, în 2017 am asistat la ajustări record de 1 miliard de lei pentru care s-au perceput impozite si accesorii suplimentare de 60 milioane lei. Ne apropiem cu pași repezi de momentul în care le va fi solicitat dosarul prețurilor de transfer tuturor contribuabililor controlați care desfășoară tranzacții intra-grup, indiferent dacă sunt sau nu evaluați în categoria de risc”, a explicat Viorel Sbora, consultant în prețuri de transfer și partener la ATIPIC Transfer Pricing Solutions.

În desfășurarea controalelor fiscale, ANAF s-a axat în ultimii ani pe industrii cu rulaje mari, precum petrol și gaze, agricultură, telecomunicații, comerț, bănci și asigurări.

În 2018, instituția condusă de Ionuț Mișa a ajuns la companiile farmaceutice și de imobiliare, acolo unde urmărește în special probleme din zona taxei pe valoare adăugată.

De două ori mai multe controale

Reamintim că numărul de companii din categoria marilor contribuabili, ce trebuie să aibă pregătit anual și gata de depus în maximum 10 zile de la solicitare dosarul prețurilor de transfer, a crescut de la 1.418 în 2017 la 2.940 în 2018. Pe viitor, este de așteptat ca această creștere să eficientizeze controalele de prețuri de transfer, permițând inspectorilor fiscali să verifice mai mulți contribuabili cu aceleași resurse.

În vederea diminuării riscurilor de prețuri de transfer, tot mai mulți contribuabili apelează la acorduri de preț în avans, prin care pot obține, înainte de a desfășura tranzacții intra-grup, aprobarea ANAF.

Pentru a descuraja mutarea de profituri de către multinaționale la nivel internațional, autoritățile au adoptat în ultima perioadă o serie de măsuri.

Polițiștii din Brașov au găsit-o pe misterioasa ”fată din cort”. Trăia de trei luni la marginea cartierului Șchei. Cine e
Recomandări

Polițiștii din Brașov au găsit-o pe misterioasa ”fată din cort”. Trăia de trei luni la marginea cartierului Șchei. Cine e

Măsuri luate până acum

Una dintre acestea estei ntroducerea obligativității grupurilor multinaționale cu cifra de afaceri consolidată de peste 750 milioane de euro de a pregăti un raport pentru fiecare țară în parte. Acest raport reflectă în ce măsură companiile din grup rezidente în țări cu cote de impozitare favorabile obțin profituri mai mari decât alte companii din grup rezidente în țări cu cote de impozitare nefavorabile.

De asemenea, este vorba de pachetul de măsuri împotriva erodării bazei de impozitare, dintre care o parte au fost preluate în liniile directoare privind preţurile de transfer emise de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în 2017.

România a luat mai multe măsuri împotriva evitării plății taxelor în toamna anului trecut.

În plus, la momentul de față se pregătesc trei alte măsuri menite să contracareze mutarea de profituri și schemele de optimizare fiscală de către multinaționale, după cum urmează:

Calvarul unui chirurg român pregătit în Franța și Belgia după ce a revenit în România
Recomandări

Calvarul unui chirurg român pregătit în Franța și Belgia după ce a revenit în România

• introducerea unui mecanism comun de calculare a impozitului pe profit în statele membre ale Uniunii Europene și ulterior a unui mecanism de consolidare și împărțire a impozitului pe profit între statele membre;
• introducerea unui mecanism de taxare a multinaționalelor cu activități în industria digitală;
• introducerea obligativității raportării de către intermediari (consultanți fiscali, contabili și avocați) către autoritățile fiscale a tranzacțiilor al căror scop este optimizarea fiscală.

Companiile nu trebuie să depună dosarul la autoritățile fiscale, însă trebuie să îl aibă pregătit și să îl poată prezenta, la solicitarea organelor de inspecție fiscală.

Dosarul prețurilor de transfer este documentația întocmită de companii pentru a justifica prețurile din tranzacțiile dintre firmele din același grup care au sediul în alte țări.

Close
Închide
  Close