Mergi direct la conținut »
Florin Iordache, deputat PSD in plen
Ştiri Libertatea > Ştiri

Florin Iordache, despre recomandările Comisiei de la Veneţia: „Nu le preluăm pe toate, prioritare sunt deciziile CCR”

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Luni, 22 octombrie 2018, 13:09

Deputatul Partidului Social Democrat (PSD) Florin Iordache, preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, a declarat luni, 22 octombrie, la Radio Fracence International (RFI) că recomandările Comisiei de la Veneţia nu vor fi preluate în totalitate şi s-a declarat dezamăgit de faptul că acest for european "s-a antepronunţat, fără să aştepte deciziile Curții Constituționale a României (CCR)".

Ad placeholder

Potrivit acestuia, „sunt practic două opinii ale Comisiei de la Veneţia: o opinie care vizează legile Justiţiei şi o opinie care vizează Codurile Penal şi de Procedură Penală”.

„Aşteptăm în zilele următoare publicarea celor două rapoarte, pentru că cel puţin în raportul care a vizat legile Justiţiei au survenit anumite modificări în urma discuţiilor, iar în celălalt urmează să aşteptăm prioritar deciziile CCR. (…) Am fost dezamăgit, pentru că s-au antepronunţat şi am cerut un singur lucru: haideţi să aşteptăm şi deciziile CCR, nu putem asculta numai un singur punct, al dumneavoastră, haideţi să vedem şi ce spune Curtea şi atunci dintre cele două, pentru că prioritar pentru noi sunt deciziile CCR, vom alege cea mai bună soluţie. S-a văzut că şi în primul raport care a vizat legile Justiţiei au fost foarte multe greşeli, care apoi au fost recunoscute şi modificate”, a adăugat el.

Întrebat dacă toate recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi preluate, Florin Iordache a răspuns: „Nu, bineînţeles că nu. Eu am spus şi acolo că, spre exemplu, o recomandare pe care Comisia de la Veneţia a insistat a fost cea cu secţia specială şi am spus că în nici un caz această recomandare nu poate fi preluată, mai ales acum când s-a demonstrat că peste jumătate din magistraţii din România au avut dosare, această secţie îşi dovedeşte utilitatea”.

Florin Iordache a negat faptul că ar fi cerut în Comisia de la Veneţia asistenţă din partea acestui for: „Nu. S-a discutat acolo în comisie de faptul că OUG 92, ultima care reglementa foarte multe din observaţiile pe care Comisia de la Veneţia le-a făcut în vară să se pronunţe şi răspunsul dumnealor a fost: a fost timpul foarte scurt, nu ne putem pronunţa, dacă pe aceste chestiuni se doreşte, se poate face o solicitare pentru asistenţă, dar repet, această Ordonanţă ajunge în Parlament, asta am spus eu acolo şi între timp, putem să discutăm”.

„Prioritar pentru noi sunt deciziile CCR. Asta am spus şi acolo, asta vă spun şi dumneavoastră, pentru că până la urmă, CCR între obiectivele sale este şi acela de a pune în concordanţă legislaţia României cu legislaţia europeană şi cu tratatele la care România este parte”, a explicat Iordache.

Florin Iordache, dezamăgit de Comisia de la Veneţia

„Am fost dezamăgit, pentru că s-au antepronunţat şi am cerut un singur lucru: haideţi să aşteptăm şi deciziile CCR, nu putem asculta numai un singur punct, al dvs., haideţi să vedem şi ce spune Curtea şi atunci dintre cele două, pentru că prioritar pentru noi sunt deciziile CCR, vom alege cea mai bună soluţie. S-a văzut că şi în primul raport care a vizat legile justiţiei au fost foarte multe greşeli, care apoi au fost recunoscute şi modificate”.

Întrebat cine ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru bulversarea sistemului judiciar, deputatul PSD a răspuns: „Păi, până la urmă, Parlamentul este singura autoritate în România, care poate modifica o lege (…). Până la urmă, legile se fac şi se desfac în Parlament, nici o lege nu e perfectă. Atâta timp cât avem o opinie, ne-o exprimăm aici, în Parlament. Nu cred că opiniile trebuie exprimate altundeva”.

Va participa PSD la eventualele consultări de la Cotroceni pe tema justiţiei?

„Nu ştiu în acest moment! Ar trebui să participe? „Repet, nu ştiu. Să vedem cum sună, dacă va fi o invitaţie din partea preşedintelui. Majoritatea cererilor preşedintelui la CCR au fost respinse de CCR. Pentru mine important este opinia exprimată de CCR asupra proiectelor de legi, în concordanţă şi cu legile şi tratatele internaţionale (…). Nu am văzut până acum o comunicare sau dorinţa de comunicare din partea preşedintelui. Nu am văzut decât critici din partea preşedintelui. Nu este normal să critici propria ţară tocmai la Bruxelles”, consideră parlamentarul.

Recent, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut câteva precizări în legătură cu OUG pe legile justiției: „Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei”.

Iată și prima reacţie a lui Iohannis, după Ordonanţa pe legile justiţiei: „Coaliţia PSD-ALDE nu legiferează corect, nu este calea care va duce la pace socială!”.


Citește și… INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Pedofilul care se plimba nestingherit prin fața școlii l-a determinat pe avocatul Fesan din Bacău să propună un proiect de lege, inițiat apoi de deputata Bîzgan și votat luni în Senat!


 

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
HOROSCOP
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close