De Cristian Anton,

”Având în vedere riscurile ridicate, planuri de urgență ar trebui să fie gata de pus în aplicare în cazul în care aceste riscuri se vor materializa, nu numai în contextul în care domeniul de acțiune efectivă a politicii monetare s-a diminuat”, a declarat FMI în Perspectiva Economică Regională pentru Europa, notează sursa citată.

”Un răspuns fiscal sincronizat” poate fi necesar, spune fondul în raport, subliniind pericolele generate de protecționismul comercial, de Brexitul haotic și de către geopolitică.

Germania a intrat în recesiune

Avertismentele vin după ce ultimele date economice au arătat că economia zonei euro dovedește mai multă rezistență decât s-a anticipat, din cauza expansiunii robuste din țări precum Franța. Totuși, Germania a intrat probabil într-o recesiune tehnică în ultimul trimestru, în timp ce piața muncii din cea mai mare economie a continentului a început să se deterioreze.

Și acestui context ar putea să i se adauge și mai multe probleme.

Dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în ianuarie 2020 fără un acord, producția economică a țării s-ar reduce cu 3,5% în doi ani, iar economia UE va scădea cu 0,5% în acest scenariu.

Raportul FMI:

La incertitudinea cauzată de Brexit, ”slăbiciunea din comerț și din sectorul manufacturier s-ar putea răspândi și în alte sectoare- în special în servicii- mai rapid și într-o măsură mai mare decât era prevăzut”, a spus FMI.

De asemenea, raportul avertizează cu privire la creșterea prețurilor activelor în mai multe țări- inclsuiv în imobiliare- determinând o mai mare vulnerabilitate a băncilor la șocuri precum scăderile abrupte ale apetitului față de risc și înăsprirea condițiilor financiare.

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania
Recomandări

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania

 

FMI cere cheltuieli mai mari pentru a stimula creșterea

FMI a enumerat Germania și Olanda printre țările care ar trebui să cheltuiască mai mult pentru a stimula creșterea. O astfel de ”extindere fiscală măsurată” poate răspândi efecte pozitive, stopând încetinirea, reducând în acelați timp dezechilibrele externe.

Chiar și în țările cu deficite mari și datorii ar trebui să ia în considerare un ”ritm temporar mai lent al consolidării fiscale sau al unei extinderi temporare”, dacă se concretizează scenariile negative, potrivit fondului.

Între timp, guvernele ar trebui să ia în considerare ”opțiunile de gestionare a datoriei” pentru a profita de randamente ultra-mici pentru a-și îmbunătăți cerințele de finanțare în anii următori.

În ciuda efectelor secundare ale politicii monetare extrem de slabe asupra prețurilor activelor, FMI recomandă băncilor centrale să-și mențină poziția favorabilă pentru a reduce încetinirea.

Citeşte şi:

Directorul executiv al Colegiului Medicilor București e și el profesor pe fals! După descoperirea lui Alexandru Checheriţă, a apărut și nefrologul Andrei Niculae, tot cu o derogare inexistentă!

Statul român îi refuză lui Adrian Coman dreptul de a vota la prezidențiale, pentru că este căsătorit cu o persoană de același sex! Îndemnat să mintă, el a refuzat

O nouă gafă a Vioricăi Dăncilă: „Scopul PSD este să câștige alegerile prezidențiale, locale și parlamentare de anul trecut”

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie
HOROSCOP

Horoscop 21 februarie 2020. Balanțele se confruntă cu probleme în familie