„Tehnoredactarea, deşi a uşurat în mod evident munca judecătorilor, a adus cu ea şi tentaţia folosirii excesive a tehnicii «copy-paste», în detrimentul rezumării argumentelor, a prezentării lor într-o manieră simplă şi coerentă. Hotărârile judecătoreşti ce se întind pe zeci – uneori pe sute – de pagini fac practic imposibilă urmărirea raţionamentelor care au stat la baza deciziei judecătorilor. Întârzierile mari în redactare determină frustrări în rândul justiţiabilului, face ca justiţia să devină injustiţie. Chiar dacă justiţiabilului i se recunoaşte dreptul, prin neredactarea hotărârii un timp îndelungat, acesta îşi vede nerealizat dreptul, fiind practic în imposibilitate de a pune în aplicare hotărârea care îi este favorabilă”, se arată în raport.

Deși 87% dintre dosare au fost rezolvate în maximum un an după ce au fost înregistrate, 1.628 de dosare din totalul de 4.992 soluţionate au fost redactate peste termenul legal, iar instanţa a obţinut gradul „ineficient” la acest capitol.

Probleme cu hotărârile întârziate sunt mai ales la secţia de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului, unde în 2023 s-au înregistrat cele mai puţine cauze noi.

Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi cele trei judecătorii din raza sa teritorială au fost sesizate anul trecut cu judecarea a 28.634 de cauze, constatându-se o creştere faţă de anul anterior cu 3.175 de dosare.

Urmărește-ne pe Google News