De Daniel Ionașcu,

Astfel, fondul norvegian a cumpărat acțiuni Digi în valoare de 3 milioane de dolari, ceea ce înseamnă 0,31% din titlurile companiei. Digi este deținut de către omul de afaceri Zoltan Teszari și este cel mai mare furnizor de cablu și internet din România și al patrulea operator de telefonie mobilă ca mărime.

De asemenea, a investit 1,24 milioane de dolari în producătorul de subansamble și componente auto Compa Sibiu, deținând acum 2,24% din acțiuni.

BRD și Banca Transilvania, între preferate

În țara noastră, fondul suveran al Norvegiei mai are o investiție de 15,5 milioane de dolari în Banca Transilvania (0,78% din acțiuni), dar și o alta de 33,2 milioane de dolari în titluri BRD (1,44%).

Un pachet de 137.000 de dolari a fost investit pentru a prelua 0,25% din acțiunile Bursei de Valori București.

Energie vie

Domeniul energetic este, la rândul său, unul dintre preferatele Fondului Suveran al Norvegiei. Acesta are 0,23% din Petrom (9,6 milioane de dolari), 0,2% din Romgaz (6,3 milioane de dolari), 0,96% din Electrica (9,6 milioane de dolari), 0,54% din Nuclearelectrica (3 milioane de dolari) și 0,43% din Transgaz (5 milioane de dolari).

România vrea propriul fond suveran

România vrea propriul fond suveran de dezvoltare și investiții, care să includă acțiunile statului la principalele sale companii. Proiectul acestuia s-a împotmolit în Parlament, după ce Eurostat a cerut detalii despre modul în care acesta va acționa. Practic, autoritățile de la Bruxelles se tem că acesta va fi un vehicul extrabugetar pentru investițiile Guvernului, astfel că investițiile acestuia ar putea fi incluse în calculul deficitului bugetar.

Problema o constituie faptul că Fondul Suveran al României ar urma să investească în autostrăzi și lucrări, nu în companii, așa cum fac celelalte fonduri suverane, cum e cel norvegian.

Gigi Becali, moment fabulos în trafic! Ce întrebare i-a pus polițistul care l-a tras pe dreapta
GSP.RO

Gigi Becali, moment fabulos în trafic! Ce întrebare i-a pus polițistul care l-a tras pe dreapta