sa comita atacuri. Exista voci care afirma ca nu poate exista nici o legatura intre conceptele matematice si razboiul din Irak sau din muntii din nordul Pakistanului, scrie agentia Associated Press. Cei implicati raspund ca terorismul se naste mai intai in mintea celor care il promoveaza. „Terorismul e un joc al mintii”, spune expertul in terorism Gordon Woo.
Matematicianul Jonathan Farley, de la Massachusetts Intitute of Technology, afirma ca apeland la matematica se pot gasi metode simple, dar foarte eficiente impotriva extremistilor care vor sa atace America. Spre exemplu, pentru a distruge o retea terorista este mai simplu sa anihilezi „conducerea de mijloc”.
Criticii sustin ca este imposibil sa dezmembrezi o retea terorista atat timp cat nu i se cunosc membrii. Matematicienii afirma ca se pot crea programe de computer care sa identifice, in uriase baze de date, legaturile pe care le au mai multi „agenti in adormire”. Jafar Adibi, un cercetator in domeniul informaticii de la University of Southern California, a creat un asemenea program, dar spune ca desi este functional mai trebuie sa-l modifice pana il va pune in practica.
O alta metoda este castigarea teroristilor de partea coalitiei antiteroriste. Omul de stiinta de origine rusa Vladimir Lefebre, de la University of California, afirma ca mintile oamenilor pot fi modificate in directia dorita. „Eu procesez sentimente”, declara el, citat de agentia AP. Lefebre spune ca strategia sa presupune un lucru extrem de simplu: sa-i faca pe teroristi sa se indoiasca de lucrurile in care cred si chiar sa nu se mai perceapa ca niste luptatori.