MENIU CAUTĂ

Fostul ministru Florea Dumitrescu a murit la 91 de ani

Distribuie

Fostul ministru Florea Dumitrescu a murit la 91 de ani, transmite Antena 3. Florea Dumitrescu a fost ministru de Finanțe al României în perioada comunistă. Între anii 1978 și 1983 a fost ambasador al României în China. În perioada 16 martie 1984 - 17 martie 1989 a fost guvernator al Băncii Naționale a Republicii Socialiste România.

Decesul fostului ministru Florea Dumitrescu a fost anunțat de un membri al familiei, prin apel la 112.

Florea Dumitrescu a fost demis din funcția de guvernator al BNR de Ceaușescu, în martie 1989.

Primul impuls al lui Florea Dumitrescu, fiul unui agricultor, de a se face finanțist i-a venit pentru că voia să scape de viața grea de acasă. Tatăl îl ceruse să facă doar câteva clase primare, pentru a trece mai repede pe salariu, ca să îl ajute la gospodărie, scria evz.ro, în 2016.

”Sunt de meserie economist bancher, deci am terminat Finanțe Credite la Academia de Studii Economice. Am terminat facultatea în 1949. Sunt din județul Teleorman. Fiind crescut într-o comună, ai mei se ocupau cu agricultura, tatăl meu era agricultor. Avea 16 hectare de pământ, avea inventar agricol, plug, grapă. Tata fusese concentrat, a avut necazuri și nu avea bani să ne întrețină pe toți la școală. Dar eu mă săturasem de agricultură. Am vrut să fac carte. Am mers întâi la gimnaziu, apoi la Turnu Măgurele, unde era liceul comercial. Acolo am urmat patru clase în doi ani. Tata mă tot grăbea să ies pe salariu, să îi ajut pe ei. După ce am făcut clasa a opta am zis să dau și bacalaureatul. Nu l-am luat cu notă mare, dar l-am luat. Tata tot trăgea să merg acasa, dar eu am zis că merg și la facultate și am început cursurile. Noroc că s-a făcut reforma în facultate și în loc de patru, am făcut trei ani. Pentru mine asta însemna că treceam mai repede pe salariu. Am avut probleme în facultate, pentru că tata era chiabur. Apoi a fost încadrat ca dușman al poporului. Am fost cât pe aci să mă dea afară. Noroc că era un secretar în facultate care m-a ajutat. Aveam și note bune. Când am terminat cei trei ani de facultate, m-am închinat”, povestea Florea Dumitrescu pentru evz.ro.

Duminică, 15 aprilie, a murit și Nicolae Mischie. Fostul parlamentar s-a stins din viață la Spitalul Elias din București.

Citește mai multe despre florea dumitrescu pe Libertatea.

Comentarii