Mergi direct la conținut »
Fostul premier francez Manuel Valls, atacat cu făină | VIDEO
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Fostul premier francez Manuel Valls, atacat cu făină | VIDEO

Fostul premier francez Manuel Valls, atacat cu făină | VIDEO

Fostul premier francez Manuel Valls, favorit în cursa pentru învestitura socialistă la alegerile prezidențiale din Franța, a fost atacat cu făină în orașul Strasbourg. Incidentul a avut loc în timp ce Valls se plimba prin târgul de Crăciun, relatează Reuters.

Bărbatul care a aruncat cu făină în Valls a protestat faţă de o procedură parlamentară controversată, declanşată în baza Articolului 49 -3 din Constituţie, care îi permite Guvernului să treacă legi nepopulare prin Parlament, prin angajarea responsabilităţii.

“Nu uităm 49-3. Nu iertăm”, a strigat manifestantul în timp ce a aruncat cu făină în Valls, care se pregătea să intre într-o cafenea. Bărbatul a fost reţinut imediat de forţele de ordine.

“O călătorie foarte frumoasă la Strasbourg: câteva grame de făină, dar kilograme de zâmbete”, a scris Valls, pe Twitter, făcând referire la incident.

“Nu este nimic mai rău decât o campanie în care nu se întâmplă nimic. Am fost chiar şi atacaţi cu puţină făină fără gluten”, a spus fostul premier la o întâlnire cu jurnaliştii, câteva ore mai târziu.

Valls a afirmat în campanie că ar vrea ca acest articol controversat să mai poată fi invocat numai în cazul legislaţiei privind bugetul. Schimbarea sa ar presupune o reformă constituţională, adică un vot în Parlament şi un referendum. Cu toate acestea, atunci când a fost premier, Valls a folosit acest articol pentru a obţine adoptarea reformei de pe piaţa muncii.

Manuel Valls și-a dat demisia la începutul lunii decembrie, pentru a candida la alegerile primare organizate de stânga franceză. Fostul premier francez este favorit să obțină învestitura socialiștilor, caz în care se va lupta pentru funcția de președinte cu popularul Francois Fillon şi cu eurosceptica Marine Le Pen de la Frontul Naţional, transmite Reuters.

Alegerile prezidenţiale din Franța vor avea loc în două tururi separate, programate pentru aprilie şi mai 2017.

Close
Închide
  Close