Conform corespondenţei purtate cu Ministerul Apărării, Gheorghe Zorz, sub nume conspirativ Ioan Gez, nu poate beneficia la pensie decât de perioada de contribuţie la sistemul de pensii în calitate de militar, respectiv de pilot de aviaţie. Perioadade activitate ca ofiţer sub acoperire, adică spion, nu i se poate lua în considerare – cu toată bunăvoinţa ministerului – pentru că datele au dispărut de la dosar. Iar un dosar de spion nu se poate reface ca în cazul unei pensionări ordinare. Aşa a ajuns Gheorghe Zorz într-un fel de ”Greu de pensionat” în variantă românească…
A lucrat în unitatea anti-KGB
”Am lucrat sub numele de cod Ioan Gez și numărul de identificare 0460046 atribuite prin decret prezidențial specific încadrării în statutul de ofițer sub acoperire, în urma detașării în interes de serviciu în Unitatea Militară 0358, în data de 10.01.1979, la Serviciul ”01”, adică acel serviciu special anti-KGB constitutit nu în cadrul Securității, ci al Ministerului Apărării și Direcției de Informații Externe a Ministerului Afacerilor Externe, sub consemnul Vulturii Carpatici, aflată sub comanda generalului colonel Petru Antim. Pașaportul de serviciu personalizat de Ministerul de Externe este: S.0460046”, ne-a spus Gheorghe Zorz.
Crede că are probleme din cauza foştilor ”colaboratori”
În fine, Zorz are probleme şi cu locuinţa, ”prin braţul lung al KGB”, presupune fostul ofiţer acoperit. Un fost ”colaborator” i-a luat locuinţa fabricând un document fals, spune Zorz. Fostul spion a făcut plângere penală de fals şi uz de fals şi a cerut expertiză grafoscopică. Plângere penală a fost clasată, fără expertiza cerută! Am verificat informaţia, apoi am întrebat Procurorul General de ce nu s-a aprobat expertiza grafoscopică în cazul Zorzi. A fost interesant răspunsul, venit din partea procurorilor de la sectorul 2: dosarul în care Zorzi a făcut pângerea este secret! Iată că, în România, oricât ai fi de spion, sistemul, dacă nu te place, te prinde din urmă…