Femeia s-a trezit cu ele în curte, după ce un obuz de artilerie rusesc care le purta a explodat undeva deasupra capului cu câteva zile înainte ca rușii să se retragă la sfârșitul lunii trecute, „însămânțând” zona cu mii de săgeți potențial letale. Unele erau înfipte în prelata care îi acoperea vehiculul, ca și cum cineva i-ar fi bătut cuie pe mașină.
„Dacă vă uitați cu atenție pe terenul din jurul casei mele, veți găsi mult mai multe”, a declarat Svitlana, în vârstă de 54 de ani.
Aceste proiectile de oțel, numite fléchettes (minisăgeți), care seamănă cu săgețele de darts, sunt rareori văzute sau folosite în conflictele moderne, au declarat o serie de experți pentru ziarul american. Multe au aterizat în stradă în timpul atacului, a spus femeia, inclusiv unele observate de reporterii Washington Post, printre câmpuri de echipament și ocazional sticle de lichior sau tablete de ciocolată abandonate de soldații ruși care se retrăgeau.
Cu o lungime de 3 centimetri, aceste obiecte arată ca niște săgeți mici. Ele au o istorie îndelungată în război – o versiune a lor a fost lansată din avioane în Primul Război Mondial și a fost folosită de SUA în Vietnam – dar nu sunt utilizate în mod obișnuit în prezent. Rănile provocate de ele seamănă cu cele ale gloanțelor pentru că ele străpung corpul uman.
Obuzele umplute cu aceste minisăgeți sunt pregătite să explodeze deasupra formațiunilor de infanterie și scuipă proiectile într-un model conic, unele versiuni dispersând obiectele ascuțite pe o suprafață de trei terenuri de fotbal.
Svitlana a găsit proiectilele în mașina ei în dimineața zilei de 25 sau 26 martie, a spus ea, după o noapte de bombardamente intense de ambele părți. Nu este clar dacă obuzul rusesc și-a rănit propriile trupe. Soldații au stabilit poziții de artilerie și au parcat tancuri în curțile din apropierea casei sale, dar noaptea se mutau în casele civililor, a spus ea. Obiectele ascuțite nu reprezentau un pericol pentru oamenii din interiorul clădirilor.
„Vârfurile de săgeată” au o formă îngustă pentru a obține stabilitate aerodinamică și au un proces de fabricație simplu, asemănătoare cu cel al cuielor, a declarat Neil Gibson, expert în muniții la grupul Fenix Insights, cu sediul în Marea Britanie. Obiectele recuperate din curtea lui Chmut provin, probabil, de la un proiectil de artilerie 3Sh1 de 122 mm, a spus el, care se numără printre puținele muniții rusești care poartă aceste proiectile.
Maiorul Volodymyr Fito, un purtător de cuvânt al comandamentului forțelor terestre ucrainene, a declarat că armata ucraineană nu folosește proiectile cu astfel de obiecte.
Unele grupuri de apărare a drepturilor omului au criticat utilizarea flecăreilor deoarece sunt arme nediscriminatorii care pot lovi civili chiar dacă sunt îndreptate spre formațiuni militare. Ele nu sunt interzise de convențiile internaționale, dar „nu ar trebui să fie folosite niciodată în zonele civile construite”, a declarat Amnesty International.