Sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Vaslui impus de către Uniunea Europeană a început să funcționeze parțial, după ce depozitul ecologic de la Roșiești a fost dat în folosință. Deocamdată, la noua platformă, care a costat 10 milioane de euro, sunt duse deșeurile din orașele județului, urmând ca, odată cu începerea activității operatorilor zonali, cel mai probabil luna viitoare, să fie colectate și transportate și gunoaiele din cele 81 de comune vasluiene.

Până acum, societățile de salubritate din municipii au dus gunoiul, în ultimii ani, în alte județe, ultima dată tocmai la Brăila, ceea ce a însemnat costuri în plus pentru populație și agenți economici pe facturile de salubritate.

platforma de depozitare a deseurilor de la RosiestiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Depozitul ecologic de la Roșiești a fost construit într-un an, astfel că, în 2014, ar fi putut fi dat în folosință. Însă, de atunci, timp de patru ani, au apărut tot felul de contestații atât pe caietul de sarcini, cât și pe atribuirea în concesiune, pe o perioadă de 25 de ani, a activității de depozitare.

Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Recomandări
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație

::placeholdeR–>

La rândul său, prefectul județului, Eduard Popica, a spus că deschiderea platformei de la Roșiești este foarte importantă în primul rând pentru că astfel județul Vaslui se aliniază normelor europene în privința legislației de mediu, iar în al doilea rând pentru că astfel iau sfârșit problemele în ceea ce privește colectarea deșeurilor și, mai ales, depozitarea acestora.

”Să nu ne imaginăm că de mâine vor fi colectate selectiv deșeurile”

Reprezentanții firmei care a preluat în concesiune activitatea depozitului de la Roșiești au atras atenția că o bună parte din deșeuri trebuie reciclate. Numai în acest an, ținta de reciclare este de 35% din gunoiul preluat, urmând ca acest procent să crească de la an la an.

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime