“Cară-te, Mubarak!”, “Jos regimul!”. Aceste scandări ieşeau ieri din piepturile a circa două milioane de egipteni, adunaţi în marile oraşe din toată ţara.
Deşi nu s-au mai înregistrat violenţe de amploare, ca în zilele precedente, ieri, un raportor al ONU a anunţat că 300 de oameni şi-ar fi pierdut viaţa în luptele de stradă. Pe de altă parte, presa internaţională a analizat cu atenţie situaţia din Egipt şi a ajuns la trei scenarii posibile pentru zilele următoare.
Primul ar fi acela conform căruia preşedintele Mubarak fuge din ţară în Arabia Saudită, al doilea, că militarii ar putea deschide focul obligaţi de ordinele lui Mubarak.
Fără telefonie şi fără internet
Cel mai plauzibil ar fi însă al treilea, conform căruia preşedintele Hosni Mubarak scapă neatins de proteste şi-şi vede în continuare de “tron”, mai ales că a reuşit să închidă reţelele de telefonie mobilă şi internetul, pentru a stopa mobilizarea naţională a egiptenilor.
În vreme ce haosul a pus stăpânire de câteva zile pe marile oraşe, precum Cairo sau Alexandria, la câteva sute de kilometri sunt mii de turişti din toată lumea, inclusiv români, care continuă să se relaxeze fără nici o grijă, bucurându-se de soare. Presa britanică a difuzat, ieri, imagini cu câţiva englezi pe şezlonguri, în celebra staţiune turistică Sharm el Sheiq.
Ne-am gândit, la un moment dat, să fugim în România
Nina Simonati (foto), o româncă stabilită de 30 de ani în Cairo, a declarat, ieri, pentru Libertatea, că e convinsă că după protestele de amploare din această ţară lucrurile se vor schimba în bine. “Noul guvern a fost format din oameni capabili şi ne-au promis reforme”, a declarat Nina, precizând că ea nu crede că Mubarak va fi alungat de la putere. Femeia, în vârstă de 58 de ani, susţine că în primele două zile de proteste s-a speriat teribil de manifestaţiile violente, dar şi de avioanele ce survolau oraşul şi că s-a gândit să plece din ţară. “Ne-am gândit, la un moment dat, să fugim în România, însă apoi ne-am răzgândit, din cauza faptului că nu aveam cum să scoatem bani de la bănci, pentru că erau închise”.
«Turiştii se simt în siguranţţă în staţiuni»
Adriana Goicea, directoarea unei agenţii de turism, ne-a declarat, ieri, că le-a oferit unor clienţi aflaţi în Egipt posibilitatea să revină mai devreme în România, însă aceştia au refuzat. “Turiştii noştri se simt în siguranţă în staţiuni şi ne-au spus că vor să rămână până la finalul sejurului, adică până vineri. Chiar dacă, iniţial, trebuiau să ajungă la Cairo cu autobuzul, vom aranja să zboare de la Hurghada până în capitala Egiptului şi apoi spre casă”, ne-a mărturisit Goicea. (Oana Timar)