Mergi direct la conținut »
FOTO | Niciun rezultat în urma întâlnirii Putin - Merkel Galerie foto
7imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > FOTO | Niciun rezultat în urma întâlnirii Putin - Merkel

FOTO | Niciun rezultat în urma întâlnirii Putin – Merkel

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu au făcut nici un progres clar pe temele conflictelor din Siria și Ucraina, relațiilor cu Iranul și conductei de gaz Nord Stream 2, discutată sâmbătă noaptea, transmite Reuters. Cei doi lideri s-au întâlnit în cadrul bilateral oficial pentru prima oară după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Ei au făcut declarații ziariștilor doar înainte de întrevedere, fără a accepta și întrebări.

După discuții, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus presei că nu s-a ajuns la nici un acord în urma întâlnirii de la castelul Meseberg, aflat la nord de Berlin.

Peskov a precizat că atât Merkel și Putin consideră proiectul Nord Stream 2 pur comercial, în ciuda criticilor aduse de SUA și Ucraina acestei rute alternative de transport pentru gazele rusești, scrie Agerpres.

„De aceea, este necesar să se ia măsuri împotriva posibilelor atacuri neconcurenţiale şi ilegale din partea unor terţe ţări, pentru încheierea în cele din urmă a acestui proiect”, a spus Peskov, fără a preciza despre ce măsuri este vorba. El a susținut că nu s-a discutat sâmbătă eventualele sancțiuni americane împotriva firmelor participante la construcția noii magistrale de transport a gazelor.

Înaintea întrevederii, Merkel a subliniat că așteaptă că Ucraina să aibă în continuare un rol în transportul gazelor din Rusia către vestul Europei și a salutat începutul dialogului pe această temă între UE, Ucraina și Rusia.

Vladimir Putin a făcut un mini-turneu european sâmbătă. El a participat, în aceeași zi în care s-a întâlnit cu Angela Merkel, la nunta ministrului de Externe al Austriei, Karin Kneissl.

Totuși, SUA insistă ca Germania să oprească construcția conductei pe sub Marea Baltică. Americanii argumentează că aprovizionarea directă a Germaniei cu gaze rusești va crește dependența energetică a țării de Moscova. Pe de altă parte, Ucraina se teme că Nord Stream 2 va permite Rusiei să scoată Kievul din sistemul de transport al gazelor.


CITEȘTE ȘI: VIDEO / Cum să stai la mare o săptămână, cu doar 300 de lei, în plin sezon estival


FOTO: EPA

Close
Închide
  Close