Mergi direct la conținut »
VIDEO EXCLUSIV / Un fotograf al cutremurului, despre cutremurul din 1977: ”Trunchiul unei femei, fără cap şi picioare, atârna pe marginea cupei”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > VIDEO EXCLUSIV / Un fotograf al cutremurului, despre cutremurul din 1977: ”Trunchiul unei femei, fără cap şi picioare, atârna pe marginea cupei”

VIDEO EXCLUSIV / Un fotograf al cutremurului, despre cutremurul din 1977: ”Trunchiul unei femei, fără cap şi picioare, atârna pe marginea cupei”

”A fost sinistru”. Aceasta este concluzia lui Marius Amariei (59 de ani) despre cutremurul din 4 martie 1977. La 19 ani a avut şansa, sau neşansa, să fie unul din fotografii care au imortalizat urmările seismului a doua zi dimineaţa. ”Am văzut ceea ce nu trebuia să văd”.

De Sorin Golea,

Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21,22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. Seismul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi o durată de circa 56 de secunde.

Marius Amariei, actualul cameraman şi fotograf al Muzeului Naţional de Istorie, era în acel moment un adolescent. Avea 19 ani.

”Eram acasă cu ai mei – sora mea, mama, tata.  La ora 9,22 a început să trepideze pământul. Mai întâi au fost vibraţii verticale, după care blocul a început să se balanseze cam un metru, într-o parte şi alta. Eram la etajul şapte; eu nu am reuşit să rămân în picioare, am căzut în genunchi. Toată mobile s-a adunat în mijlocul casei”, îşi aminteşte Marius Amariei.

După ce s-a terminat mişcare tectonică, tatăl său, care era colonel de armată, a plecat imediat la unitate.

Au dormit într-un tramvai, de frică

Restul familiei s-a refugiat într-un tramvai rămas în mijlocul drumului pe Calea Griviţei. Acolo şi-au petrecut noaptea, nu au avut curaj să rămână în bloc.

Spre dimineaţă ne-am întors în casă. La un moment dat a sunat tata şi mi-a cerut să-i duc câteva obiecte la Scala, printre care şi un aparat foto. Le-am dus. Nu bănuiam ce mă aşteaptă”.

Începuse să se lumineze, dar nu circula nici un mijloc de transport. La Scala, fostul adolescent s-a confruntat cu adevărata dimensiune a dezastrului. Prin tatăl său a ajuns în imediata vecinătate a blocului dărâmat, iar părintele său i-a cerut să facă fotografii. A început să apese pe declanşator fără să mai gândească: ”Mi s-au înmuiat genunchii. Tremurând, am început să fotografiez. Unii dintre soldaţi plângeau”.

În dărâmături s-au găsit bani, bijuterii, chiar şi arme

Pe dărâmăturile blocului Scala, o mulţime de soldaţi căuta printre ruine. Băteau în betoane după supravieţuitori. Între timp, alţii strângeau obiecte personale ale victimelor. S-au găsit buletine, bani, bijuterii, obiecte de artă, chiar şi arme. Obiectele au fost adunate în saci şi duse la triere. Cu fotografia în mână, Marius Amariei şi-a amintiti un moment care l-a paralizat de groază la vreme arespectivă: ”Aici, la Scala, buldozerul acesta  a intrat cu cupă în moloz şi când a tras, a scos trunchiul unei femei, fără cap şi picioare, care atârna pe marginea cupei. A fost sinistru”.

În acea dimineaţă de 5 martie 1977, Marius Amariei a străbătut tot bulevardul, de la Scala la Dunărea şi a făcut o rolă de film fotografic, totul într-o oră şi jumătate. Concluzia: ”Am văzut… ceea ce nu era de văzut”

Au murit 15.70 de persoane şi au fost rănite alte 11.300

În urma seismului din 4 martie 1977 au fost înregistrate 1.570 de victime, din care 1.391 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti, unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit.

Următorul cutremur major, peste 7 grade Richter, se poate produce oricând. Conform documentelor oficiale, se vor înregistra cu cel puţin 5.000 de morţi mai mult decât în 1977…

Citește și: 

 
 
Close
Close
Închide