Mergi direct la conținut »
VIDEO/FOTO | Francezii au lansat cel mai ieftin automobil electric din Europa. Costă 6.000 de euro, are o autonomie de 70 km și poate fi condus fără permis Galerie foto
5imagini
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > VIDEO/FOTO | Francezii au lansat cel mai ieftin automobil electric din Europa. Costă 6.000 de euro, are o autonomie de 70 km și poate fi condus fără permis

VIDEO/FOTO | Francezii au lansat cel mai ieftin automobil electric din Europa. Costă 6.000 de euro, are o autonomie de 70 km și poate fi condus fără permis

Anul trecut, Citroen a prezentat la Geneva un nou concept de mobilitate urbană, Ami One, un prototip 100% electric cu două locuri, ce poate fi folosit fără un permis de conducere dacă ai cel puțin 14 ani și un "certificat de siguranță rutieră", conform legilor din Franța. În cazul pieței din România, Citroen Ami ar necesita un permis de categorie AM.

De Iulian Budușan,

Francezii au lansat acum versiunea de serie, care își va face debutul tot la Geneva. Noul Citroen Ami este un cvadriciclu 100% electric, cu două locuri, ce promite o autonomie de 70 de kilometri în oraș și care poate atinge o viteză maximă de 45 km/h. Bateria de 5.5 kWh poate fi încărcată în trei ore la orice priză de 220V.

Citroen Ami are 2.41 metri lungime, 1.39 metri lățime și 1.52 metri înălțime, cu o greutate de 485 de kilograme (bateria are 60 kg).

Citroen a anunțat că prețul de pornire al lui Ami este de 6.000 de euro în Franța. Constructorul oferă și posibilitatea închirierii “pe termen lung”, adică timp de 4 ani, în schimbul a 2.644 de euro.

Comenzile pentru Citroen Ami vor fi deschise în 30 martie pentru piața franceză. Ulterior, micuțul vehicul va fi lansat în Spania, Italia, Belgia, Portugalia și Germania. Primele livrări către clienți vor avea loc în luna iunie.

Ami este construit folosind cât mai puține părți unice. De exemplu, părțile caroseriei utilizate pentru partea frontală sunt exact ca cele folosite în spate. De asemenea, ușa din dreapta este exact ca ușa din stânga. Asta înseamnă că balama laterală a șoferului se află în față, în timp ce balama laterală a ușii pasagerului este în spate.

Schimbătorul de viteze este, de fapt, doar un joystick cu trei poziții: înainte, înapoi și „la liber”, iar bordul mașini este, de fapt, un loc din fața volanului, unde se montează telefonul mobil al șoferului.

Close
Închide
  Close