Capitala franceză Paris este doar ultimul din orașele care au anunțat că nu vor înființate „zone pentru suporteri” – unde meciurile sunt transmise în piețe publice. Anterior, autoritățile locale din Marsilia, Lille, Bordeaux, Reims, Nancy sau Rodez au anunțat că nu vor instala ecrane gigantice de televiziune, ca în trecut, pentru a transmite meciurile.
„Această competiție s-a transformat treptat într-un dezastru uman și de mediu, incompatibil cu valorile pe care vrem să le vedem transmise prin sport și mai ales prin fotbal”, a declarat Benoît Payan, primarul orașului Marsilia și șeful unei coaliții de stânga și ecologiste, într-un comunicat.
La Lille, consiliul municipal a votat în unanimitate să nu difuzeze meciurile de la Cupa Mondială. Primarul socialist al orașului, Martine Aubry, a spus că organizarea competiției în Qatar este „un nonsens din punct de vedere al drepturilor omului, mediu și sport”.
La Paris, Pierre Rabadan, fost jucător în naționala de rugby și responsabil cu sportul la primărie, a spus că „nu se pune problema” de a instala zone pentru fani. Această decizie vine în ciuda faptului că echipa de fotbal a orașului, Paris Saint-Germain (PSG), este deținută de Tamim bin Hamad al-Thani, emirul Qatarului din 2011.
De asemenea, Strasbourg a decis să nu difuzeze Cupa Mondială. „Este imposibil să nu ascultăm numeroasele atenționări ale ONG-urilor care denunță exploatarea muncitorilor imigranți. Mii de muncitori străini au murit pe șantier, este de netolerat”, a declarat primarul ecologist al orașului, Jeanne Barseghian.
Eric Cantona, fostul mare atacant al naționalei franceze, a anunțat, la rândul său, că boicotează și Cupa Mondială.
„Nu voi urmări niciun meci din această Cupă Mondială. Asta mă va costa pentru că de când eram copil a fost un eveniment pe care îl iubesc, pe care îl aștept cu nerăbdare și pe care îl urmăresc cu pasiune. Dar să fim sinceri cu noi înșine. Această Cupă Mondială nu are sens. Banii sunt singura semnificație a acestui eveniment, după cum știm cu toții”, a scris el.
Anchete internaționale au arătat că migranții care au ridicat întreaga infrastructură a Qatarului pentru turneul final care va avea loc în premieră la sfârșitul anului au lucrat în condiții insuportabile, la 40 de grade, fără umbră, pauze și apă. 6.751 de muncitori și-au pierdut viața.
ivryernest • 04.10.2022, 20:34
Ce-are una cu alta ? Francezii sunt obișnuiți să protesteze — e la ei o predispoziție genetică, în mod evident. A început cu Vercingetorix, a continuat cu Revoluția franceză, cu mai 1968... Câștigurie de pe urma acestei trăsături de caracter au fost întotdeauna derizorii.