Pictura se afla pe un perete din ceea ce se crede că a fost holul unei case care avea în anexă o brutărie.
Fresca pare să înfățișeze o pâine rotundă focaccia pe o tavă de argint care servește drept suport pentru diverse fructe, inclusiv o rodie și, posibil, o curmală.
Cu toate acestea, „ananasul” de pe farfurie pare să fie cu totul altceva, deoarece ananasul a fost adus în Europa din America de Sud abia de către Cristofor Columb în secolul al XV-lea.
Experții spun că pâinea este condimentată cu mirodenii sau cu moretum, o brânză tartinabilă cu ierburi care era consumată de vechii romani. Lângă pâine se află o cupă de vin, alături de fructe uscate, curmale, rodii și o ghirlandă de arbuști galbeni.
Se crede că această natură moartă a fost inspirată de ritualul grecesc de ospitalitate xenia, astfel încât tava reprezenta cadouri care erau oferite oaspeților ca parte a unei tradiții care datează din perioada elenă.
Astfel de imagini erau foarte răspândite în casele din Pompeiul antic și din Herculaneum din apropiere, ambele distruse de erupția Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr.
Cu toate acestea, este neobișnuit să găsești o astfel de frescă care să conțină imaginea unei focaccia.
Gabriel Zuchtriegel, directorul parcului arheologic din Pompei, a declarat că fresca pare să reflecte contrastul dintre o „masă frugală și simplă” și „luxul tăvilor de argint și rafinamentul reprezentărilor artistice și literare”.
„Cum să nu ne gândim, în acest sens, la pizza, care s-a născut tot ca un fel de mâncare «săraci» din sudul Italiei, care acum a cucerit lumea și este servită și în restaurante cu stele”, a spus el.
În februarie au început săpăturile în Insula 10 din Regio IX, un cartier al orașului care a găzduit un grup de locuințe, ateliere și o brutărie.
Rămășițele scheletice a trei victime, două femei și un copil, au fost găsite în luna mai în ceea ce a fost o brutărie, unde se crede că s-au adăpostit. De asemenea, au fost descoperiți pereți pictați cu fresce care înfățișează scena mitică a lui Apollo și Daphne și Poseidon și Amymone.