România se pregătește din nou de alegeri, pentru început cele locale, pe 27 septembrie. Unele ce se anunță atipice ținând cont de pandemia de coronavirus, în care mitingurile electorale vor fi imposibile.

Conform celor de la Autoritatea Electorală Permanentă, campania electorală va începe în data de 28 august şi se va încheia în ziua de sâmbătă care precede data alegerilor, respectiv în data de 26 septembrie, ora 7.00.

Reguli clare, dar de care partidele politice de la noi nu țin cont. Pentru că, în buna tradiție a ultimilor ani, unele dintre acestea au furat startul la promovare.

Eternul candidat Florescu mai încearcă o dată

De mai bine de o săptămână, pe cele mai importante artere din București au apărut corturi cu imaginea candidaților la primăriile de sector din București. Cei mai vizibili sunt cei de la Partidul Mișcarea Populară. Reprezentanții PMP au scos pliantele din depozite și au început distribuția lor masivă. Fie la cutiile de scrisori ale blocurilor, fie prin membrii de partid. Care merg pe străzi și le oferă direct alegătorilor.

În sectorul 6, Ștefan Florescu mai candidează o dată. A mai încercat pe vremuri din partea Partidului Conservator, a fost o vreme independent, acum a ajuns la PMP-ul lui Traian Băsescu. De-a lungul timpului, numele său a fost implicat în mai multe scandaluri, unele chiar în noul partid.

Cum au furat startul campaniei unii candidați din București. “Nu scrie nicăieri că nu ai voie să te promovezi”
Așa arată pliantele pe care cei de la PMP sector 6 le-au distribuit, promovându-l pe Ștefan Florescu

Locuitorii din Crângași, Militari și Drumul Taberei au primit deja pliantele lui Florescu în ultimele zile în cutiile de scrisori.

Corturi lângă Arcul de Triumf

Aceeași situație o întâlnim și în sectorul 1. Ioana Constantin este propunerea PMP, iar mai multe corturi cu poza acesteia și mesajul „Toți pentru București, toți pentru sectorul 1” au apărut în zona Arcului de Triumf și a parcului Herăstrău.

Cum au furat startul campaniei unii candidați din București. “Nu scrie nicăieri că nu ai voie să te promovezi”

Și-un liberal și-a pus panou

Nu doar PMP a “apărut” pe străzi. Tănase Stamule, reprezentantul PNL, numit anul trecut în funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, în domeniul economic, este și el prezent pe străzile din București. Pe Calea Floreasca, poza acestuia tronează la loc de cinste. Stamule vrea să fie candidatul partidului de guvernământ pentru Primăria Sectorului 1.

Cum au furat startul campaniei unii candidați din București. “Nu scrie nicăieri că nu ai voie să te promovezi”

„Bucureștiul respiră. Aerul curat este un drept fundamental al locuitorilor. Bucureștiul trebuie să respire” este mesajul de pe panoul electoral al lui Tănase Stamule, de pe care lipsește logoul partidului său, dar sunt prezente culorile formațiunii.

Neamțu concurează contra lui Negoiță

În sectorul 3, Mihail Neamțu e sigur că „Reușim împreună!”, iar poza cu reprezentantul PMP a apărut pe mai multe panouri publicitare din cartiere.

Cum au furat startul campaniei unii candidați din București. “Nu scrie nicăieri că nu ai voie să te promovezi”
Panourile publicitare cu Mihail Neamțu sunt la tot pasul în sectorul 3

Situația nu se schimbă nici în 4, acolo unde Ștefănel Dan Marin (fost primar general interimar al Capitalei, n.red.)) are un mesaj clar pentru alegători: „Doar uniți putem rezolva problemele actuale ale Bucureștiului”.

USR-PLUS forțează mâna PNL

Și reprezentanții USR-PLUS nu se lasă mai prejos. Bucureștiul e plin de panouri cu viitorii candidați ai formațiunii politice la alegerile locale din septembrie. Și asta chiar dacă teoretic, USR-PLUS încă negociază cu PNL varianta de a avea candidați comuni și la primăriile de sector, nu doar la cea generală.

În sectorul 2, useristul Radu Mihaiu mizează pe un slogan vechi de pe vremea Convenției Democratice. “E timpul schimbării” este mesajul transmis de reprezentantul alianței pe străzile orașului.

Cum au furat startul campaniei unii candidați din București. “Nu scrie nicăieri că nu ai voie să te promovezi”
Imaginea lui Mihaiu apare pe mai multe panouri publicitare în zona Foișorul de Foc

Alt sector, 3 de această dată, un nou candidat al USR-PLUS. Un panou electoral instalat chiar în fața primăriei sectorului al cărui scaun de edil îl vizează. Vorbim de Ana Ciceală. „București 100%”, mesajul transmis de aceasta pentru alegătorii care speră să o voteze la scrutinul din această toamnă.

Cum au furat startul campaniei unii candidați din București. “Nu scrie nicăieri că nu ai voie să te promovezi”
Ana Ciceală vrea să-i ia fața actului edil, Robert Negoiță, și să câștige scaunul de primar al sectorului 3

Ponta e pe afișe, dar nu se știe dacă candidează

Liderul Pro România, Victor Ponta, e și el pe afișele din București. Chiar dacă nu se știe dacă va candida la Primăria Generală, așa cum a lăsat să se înțeleagă că ar putea. Cu toate acestea, e posibil ca Ponta să se fi pus pe afișe și pentru un al rol: pe post de vehicul de imagine al formațiunii.

PSD și PNL lipsesc încă

Principalele formațiuni politice din România încă nu au furat startul campaniei electorale. Motivul ar fi unul simplu. Încă nu și-au anunțat oficial candidații clar la primăriile de sectoare. Chiar dacă în birourile PSD se știu în mare parte candidații, aceștia nu au fost anunțați.

Din informațiile ziarului în acest moment e clar că la sectorul 1 va candida pentru un nou mandat Dan Tudorache, la sectorul 4 va rămâne pe liste Daniel Băluță, la sectorul 5 se va merge tot pe mâna lui Daniel Florea, iar în sectorul 6, PSD l-a reconfirmat pe Gabriel Mutu. Singurele primării cu semne de întrebare în acest moment sunt în sectorul 2 și 3. În cel din urmă, Robert Negoiță a decis să plece din PSD și să cadideze sub o altă formațiune politică.

Liberalii și-au amânat și ei încă decizia în privința candidaților de la București, chiar dacă nume precum cel al lui Stamule (prezent pe panouri) sau cel al Dan Cristian Popescu – la sectorul 2 – sunt intens vehiculate.

Cum fentează partidele legea

Surse din publicitate au dezvăluit pentru Libertatea că toate partidele politice contactează firme ce dețin panouri publicitare și închiriază spațiu.

„Era o vorbă că orice regulă e făcută ca să fie încălcată! Același lucru se întâmplă și aici. Partidele politice încheie contracte de «servicii publicitate». E ca și cum un cetățean oarecare cumpără acel panou pentru o lună și îi transmite un mesaj iubitei sale. Aici vine o societate, închiriază panoul respectiv și își face reclamă. De fapt, e campanie electorală în toată regula”, spun oameni din domeniu pentru ziar.

Pentru că nu există reguli clare și nu există o reglementare extrem de strictă pe marginea acestui subiect, partidele politice fentează legea. Cumpără spațiu publicitar pe care-l plătesc și își fac reclamă. În mod normal este campanie electorală, dar ei apelează la un truc. Nu prea avem ce să le facem

Oficiali ai Biroului Electoral Central:

Firea și Nicușor Dan, între inaugurări și conferințe stradale

Principalii candidați la Primăria Capitalei, Gabriela Firea (PSD) și Nicușor Dan (PNL, USR-PLUS), nu au apărut încă pe panouri. Cei doi însă sunt de câteva săptămâni bune pe străzile orașului, participând pe de o parte la tot soiul de inaugurări, evenimente (Firea) sau la conferințe de presă prin cartiere (Nicușor Dan).

Eugen Tomac: “Legea nu interzice să-ți faci promovare înainte de startul campaniei”

Libertatea a luat legătura cu președintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, iar acesta a recunoscut că partidul pe care-l conduce profită de o scăpare a legii electorale.

Cum au furat startul campaniei unii candidați din București. “Nu scrie nicăieri că nu ai voie să te promovezi”
Eugen Tomac, președintele PMP. FOTO: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO/Hepta

– Libertatea: Domnule Tomac, în ultimele zile, Bucureștiul este împânzit de pozele candidaților dumneavoastră.
– Eugen Tomac: Așa este.

– Nu cumva este o driblare a legii? Și PMP își face campanie electorală încă de acum, la fel ca și restul partidelor politice de la noi.
– Legea nu interzice să-ți faci promovare înainte de startul campaniei. Legea specifică doar ce ai voie să faci în campania electorală. Să ai pliante, flyere, afișe de anumite dimensiuni.

– Deci recunoașteți că partidele politice driblează o lege proastă.
– Legiuitorul a greșit, asta e clar. Atâta timp cât nu este prevăzut în mod expres cum să-ți promovezi candidații și mai ales când, fiecare partid apelează la metodele pe care le are la dispoziție. Nu scrie nicăieri că n-ai voie să te promovezi.

– Partidul dumneavoastră…
– Partidul nostru a început să-și expună imaginile cu posibili candidați la primăriile de sector. Noi fiind un partid mai mic, dar cu oameni de notorietate, am luat decizia să începem promovarea lor încă de acum.

– Cât plătiți, de exemplu, pentru un panou publicitar în București?
– 250 de euro pe lună. Dar fiecare filială a partidului poate apela la altă metodă de promovare, în funcție de posibilitățile de care dispune. Vreau să vă reamintesc faptul că în acest an nu vom avea o campanie electorală clasică. Candidații nu se vor mai putea întâlni cu alegătorii, așa că fiecare încearcă să facă ce poate. V-am pus că legea nu interzice să-ți faci promovare înainte de startul campaniei. Greșeala lor!

Citeşte şi:

Expert în educație, despre legătura dintre „nu există COVID” și analfabetismul științific: „Acum se plătește prețul pentru școala prost făcută”

Firea, acuzații de dezinformare şi manipulare despre cazurile de COVID din București. GCS: “Confuzii grave”

Povestea dramatică a unui supraviețuitor COVID-19, conectat 51 de zile la un ventilator. “Eram într-un loc întunecat și tot strigam: Nu sunt mort”

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Playtech.ro
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Tânăr informatician dispărut de o săptămână, găsit mort. Era atârnat de un stejar, lângă o fermă din Pavia, Italia
Observatornews.ro
Tânăr informatician dispărut de o săptămână, găsit mort. Era atârnat de un stejar, lângă o fermă din Pavia, Italia
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
HOROSCOP
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
Magazine goale, benzinării închise și o explozie a prețurilor la energie: Marea Britanie se pregătește de o iarnă extrem de dură. Cât va dura criza
Știrileprotv.ro
Magazine goale, benzinării închise și o explozie a prețurilor la energie: Marea Britanie se pregătește de o iarnă extrem de dură. Cât va dura criza
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
Urmărește cel mai nou VIDEO