Zeci de pagini, reprezentând peste 40% din întreaga lucrarea de doctorat, realizată în anul 2006 pe tema „Utilizarea raţională a forţei de muncă în judeţul Alba”, au fost copiate dintr-o lucrare a unui profesor de la Universitatea Babeş-Bolyai, din teza de doctorat a altei persoane, dar şi dintr-un document al Guvernului, fără ca vreuna din cele trei surse să fie citată, se arată în documentele publicate de abnews.ro.
„Se constată, în unanimitate, frauda în ştiinţă, respectiv plagiatul în cadrul tezei de doctorat a domnului Pleşa Gabriel Codru, prin însuşirea de către acesta şi prezentarea drept creaţie personală a unui număr de aproximativ 97 de pagini de texte aparţinând altor persoane, din cele 240 de pagini ale acesteia (excluzând cuprinsul şi bibliografia)”, se arată în Hotărârea adoptată de Comisia de Etică Universitară din cadrul ASE Bucureşti.
Potrivit Comisiei, actualul primar din Alba Iulia a copiat „cuvânt cu cuvânt” aproximativ 40,4% din lucrarea de doctorat, „fără să fi citat în text aceste surse (şi, mai mult, fără ca aceste surse să fie indicate în lista bibliografică de la sfârşitul lucrării)”.
Alexandru Cristorian a reclamat că Gabriel Pleşa a plagiat dintr-o lucrare de doctorat realizată în anul 2004, dintr-un studiu realizat de un profesor de la Universitatea Babeş-Bolyai, din „Strategia naţională pentru ocuparea forţei de muncă” realizată de Guvernul României în anul 2004 şi de pe website-ul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru.
Conform documentelor emise de ASE, în 10 mai comisia care a analizat reclamaţia privind plagiatul l-a convocat pe Gabriel Pleşa, în data de 10 mai, la o audiere pentru a-şi exprima un punct de vedere cu privire la acuzaţiile de plagiat, iar edilul a cerut acordarea „termenului legal de răspuns de 30 de zile de la data comunicării sesizării pentru a verifica toate acuzele şi a le răspunde cu temei”.
Comisia i-a răspuns edilului că s-a adresat persoanei fizice Gabriel Pleşa şi nu unei autorităţi publice, membrii acesteia subliniind că asigurarea celor 30 de zile nu are aplicabilitate.
Totodată, comisia l-a convocat din nou pe Gabriel Pleşa, înştiinţându-l că poate participa la o discuţie cu membrii acesteia inclusiv pe platforma ZOOM, dar şi după o a treia convocare acesta nu s-a prezentat la discuţii pe tema acuzaţiilor de plagiat.
În data de 31 mai, în termenul prevăzut de lege, Comisia de Etică și Deontologie a ASE a publicat Hotărârea cu nr. 12, înregistrată cu nr. 112 din 31 mai 2023.
Gabriel Pleşa a fost ales primar al municipiului Alba Iulia în 2020, sub sigla USR, iar anul acesta candidează din partea PNL, partid din care a făcut parte şi înainte de a deveni primar.
FOTO: Gabriel Pleșa (Facebook)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
eu_L • 01.06.2024, 21:05
Lasa ca sunt eu in masura, fost rezident al pre laudatului oras Alba sa va spun cine plagiaza. Stiu exact ca o mare directoare din Primaria Alba -serviciul Social -in schimbul favorurilor (obtinere apartament ANL in chirie cu prioritate) a solicitat ca o colega de a mea, si subordonata a dansei, sa ii scrie lucrarea de master. Si cati ca ei. Asta fac majoritatea lichelelor si capuselor care sufoca institutiile publice. Cine nu e ca ei nu are zile multe, si din pricipiu nu intra in clica din start ca concursurile sunt majoritatea aranjate.
Dan1966 • 01.06.2024, 17:44
Termina liceul in anul 1985 la o clasa de electrotehnică.Elev mediu..Erau peste 180 de elevi in an.El nu era in primii 100.Ma indoiesc ca ar fi capabil de doctorate. Ce minte poate avea ,cand el a stat in fata buldozerului impreuna cu "agresatul din parlament"cand au inceput lucrarile la parcul Custoza din Alba Iulia?