„Respinge cererea de revizuire, ca nefondată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13.02.2019”, este decizia instanței.

UPDATE/ Gabriela Firea a pierdut definitiv în instanță bătălia pentru cele 22 de companii municipale. Reacția primarului general: „Nu renunțăm la companiile municipale”

 

UPDATE – 15.30. Gabriela Firea anunță că va reveni în CGMB cu proiecte de hotărâre pentru înființarea companiilor municipale care să fie adoptate legal: „Vrem să prestăm servicii publice cu companiile municipale, nu cu regii autonome bugetofage”

Primăria Capitalei a spus din nou joi, în urma deciziei Curții de Apel privind companiile municipale, că acestea au fost înființate cu „bună credință și în deplină legalitate”, cu toate că instanța a decis definitiv la finalul anului trecut anularea hotărârilor de înființare pentru că au fost adoptate ilegal, cu majoritate simplă, în loc de votul a două treimi dintre consilierii generali.

Gabriela Firea nu renunță la companiile primăriei nici după ce instanța a respins solicitarea sa de revizuire a deciziei definitive și spune că va reveni în Consiliul General cu alte proiecte de hotărâre privind înființarea societăților proprii care să fie adoptate, de această dată, cu votul de două treimi, așa cum ar fi trebuit de la început.

Ad placeholder
Țări din întreaga lume, lovite de o creștere a numărului de îmbolnăviri. Lecțiile învățate după primul val epidemic
Recomandări
Țări din întreaga lume, lovite de o creștere a numărului de îmbolnăviri. Lecțiile învățate după primul val epidemic

Redăm integral punctul de vedere al Primăriei Capitalei:

 

„Societățile municipale din Holdingul București, capitală europeană au fost înființate cu bună credință și în deplină legalitate, conform prevederilor Legii 31/1991, din dorința de a oferi bucureștenilor servicii publice de bună calitate și mai ieftine, după un model care funcționează deja cu bune rezultate în multe capitale europene.

Intenția noastră a fost să spargem monopolul celor câteva firme care de ani de zile căpușau bugetul Capitalei. De altfel, rezultatele s-au văzut, în unele locuri, imediat. Este cazul managementului traficului în Capitală, unde compania municipală prestează servicii cu mult mai ieftine decât cele oferite în trecut de compania UTI. De exemplu, o licență de integrare a intersecțiilor în sistemul automat de management al traficului costa pe vremea UTI 50.000 de euro, iar în prezent, doar 2.000 de euro, de la același producător. Și exemplele pot continua. În 30 de ani s-au consolidat în București 20 de clădiri, în timp ce în doar un an, Compania Municipală de Consolidări lucrează în peste 100 de imobile, primele 4 dintre acestea urmând să fie finalizate în acest an, precum și 14 fațade.

Ad placeholder
Reportaj într-o școală din Franța. Cum se descurcă elevii cu masca pe față și cum se folosește videoproiectorul în loc de “ieșitul la tablă”
Recomandări
Reportaj într-o școală din Franța. Cum se descurcă elevii cu masca pe față și cum se folosește videoproiectorul în loc de “ieșitul la tablă”

Primarul General Gabriela Firea: <<Țin foarte mult la acest model administrativ și sunt convinsă că bucureștenii vor avea doar de câștigat. De aceea, invit toate grupurile politice reprezentate în Consiliul General să ni se alăture în încercarea de a debloca această situație. Îi rog pe consilierii generali să încerce să acționeze dincolo de calculul politic pe termen scurt, și să vină cu propuneri constructive de care vom ține cont. Bucureștenii vor ști că interesele lor au fost puse mai presus de cele politice și electorale».

Reiterăm faptul că interesul primordial al companiilor municipale nu este maximizarea profitului, ci oferirea de servicii de calitate cu costuri rezonabile. De menționat că profiturile realizate de companii se întorc la Municipalitate, putând fi folosite pentru alte proiecte necesare bucurestenilor.

Instanța de judecată a apreciat însă că decizia politică de înființare a acestor societăți, formalizată prin Hotărâri ale Consiliului General al Municipiului București, nu a fost luată în concordanță cu prevederile legii, respectiv cu două treimi din voturile consilierilor. Motivul pentru care aceste Hotărâri au fost validate doar cu majoritate simplă este acela că practic nu avea loc un transfer de patrimoniu către aceste societăți. De altfel, există nenumărate exemple în toată țara, de societăți comerciale ale primăriilor, care au fost înființate cu majoritate simplă.

Ad placeholder
Culmea cinismului. Primarul Tudorache își promovează spitalul-fantomă pe locul unui centru de bătrâni devenit focar de COVID
Recomandări
Culmea cinismului. Primarul Tudorache își promovează spitalul-fantomă pe locul unui centru de bătrâni devenit focar de COVID

În urma respingerii de către Curtea de Apel București a cererii de revizuire a deciziei de anulare a hotărârilor de consiliu prin care s-au înființat companiile municipale, ne exprimăm în continuare determinarea de a presta servicii și lucrări publice prin intermediul companiilor proprii și nu prin regii autonome bugetofage sau companii private interesate exclusiv de profitul propriu, așa că vom veni în fața Consiliului General cu proiecte care să pună în acord Hotărârile de înființare ale companiilor municipale cu decizia instanței, respectiv adoptarea acestora cu două treimi”.

 

Consilierul general USR, Ana Ciceală, a relatat pe pagina sa de Facebook că municipalitatea a cerut revizuirea deciziei Curții de Apel pentru că avocatul companiei Service Ciclop SA nu a fost prezent la ultimul termen. Ea a atașat postării și o fotografie cu adeverința medicală a avocatului.

Ad placeholder

„Speranța lui Firea că se va rejudeca dosarul companiilor municipale pe motiv de «avocat bolând» a dispărut. Firea și avocații au sperat că Curtea de Apel București va înghiți gălușca unei adeverințe medicale de colică biliară a avocatului de la Service Ciclop SA, (…) care nu a putut veni la ultimul termen fiindcă avea dureri de colecist – vedeți mai jos adeverința. Mai absurd, că acestuia i-a fost imposibil să își anunțe clientul timp de 7 zile că e posibil să nu ajungă la termen din cauza durerilor de fiere. Se confirmă încă o dată hotărârea anulării înființărilor companiilor municipale, prin care se scurg bani publici către apropriații Gabrielei Firea și care au buget de 596 milioane EURO”, a scris Ana Ciceală pe Facebook.

Ad placeholder

VICTORIE Jumătate de miliard de euro banii bucureștenilor au stat ieri într-o adeverință medicalăSperanța lui Firea că…

Publicată de Ana Ciceala pe Joi, 14 februarie 2019

Consilierii generali USR au contestat, anul trecut, în instanță înființarea celor 22 de companii municipale pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal, mai exact, cu votul a jumătate plus unu din numărul consilierilor generali, în loc de votul a două treimi, așa cum ar fi fost necesar pentru proiectele care privesc patrimoniul Capitalei.

Consilierii generali USR spuneau atunci că aceste companii sunt „un eșec managerial și financiar de proporții” pentru care trebuie să răspundă primarul Capitalei, care „a girat și a forțat împotriva legii” înființarea societăților. Ei compară companiile municipale cu firma Tel Drum, spunând că ar fi putut deveni 22 de „tel-drumuri” mai mari.

Ad placeholder

Tribunalul București a respins în 19 octombrie acțiunea formulată de consilierii generali, însă decizia Curții de Apel dată în 22 noiembrie este definitivă.

La o zi de la pronunțarea instanței, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că aceste companii ale primăriei vor funcționa în continuare pentru că hotărârea Curții de Apel nu face nici un fel de referire la sistarea activității. Gabriela Firea consideră că USR a indus judecătorii în eroare, iar pentru a opri activitatea companiilor municipale ar trebui pornit un nou proces.

Companiile municipale au fost înființate în 2017 prin votul majorității PSD-ALDE, iar de atunci acestea au avut mai multe majorări de capital social și de bugete și le-au fost delegate serviciile publice de la fostele administrații și regii, inclusiv patrimoniul.


Citește și: 

O a treia pacientă operată de falsul ginecolog Raluca Bîrsan, acum o lună, declară că „înainte de cezariană, au venit să dau bani Ralucăi, rezidentei!”

CTP publică o poză senzațională: cine e personajul misterios din spatele lui Țiriac
PARTENERI - GSP.RO
CTP publică o poză senzațională: cine e personajul misterios din spatele lui Țiriac
Săraca! Ce a ajuns să facă pentru bani Viorica Dăncilă! Cum și-a BĂTUT JOC PSD de ea, după ce au forțat-o să demisioneze
PARTENERI - PLAYTECH
Săraca! Ce a ajuns să facă pentru bani Viorica Dăncilă! Cum și-a BĂTUT JOC PSD de ea, după ce au forțat-o să demisioneze
Horoscop 21 septembrie 2020. Capricornii au nevoie de răbdare pentru a putea ajunge la concluzii corecte
HOROSCOP
Horoscop 21 septembrie 2020. Capricornii au nevoie de răbdare pentru a putea ajunge la concluzii corecte
Şoc! Vedeta TV, violată în grup: întreaga ţară, înfiorată de primele detalii
Telekomsport
Şoc! Vedeta TV, violată în grup: întreaga ţară, înfiorată de primele detalii