MENIU CAUTĂ
22 Oct. 2018 15:00 , de Raluca Diaconu

GALERIE FOTO/ Ceasul Floral din Timișoara, unic în țară, nu mai dă ora exactă de mulți ani. Când va fi reparat

Distribuie

Una dintre cele mai importante atracții turistice din Timișoara a fost lăsată în voia sorții! Ceasul Floral, un obiectiv care apare pe toate vederile și în toate fotografiile cu Timișoara, nu mai dă ora exactă de mult.

Dacă ați căutat vreodată imagini cu Timișoara pe internet sau dacă ați trecut prin capitala Banatului, cu siguranță ați văzut și Ceasul Floral! Este unic în România și a fost amenajat în anii 70, pe locul unei foste cazărmi. Este o construcție pe structură de beton și pământ, cu un mecanism foarte vechi donat de celebra fabrică Elba și cu cifrele care arată orele ticluite din gard viu. În cadran, avea diverse aranjamente florale. A arătat multă vreme ora exactă și era un punct de întâlnire celebru în Timișoara, pe lângă Fântâna cu pești.

Acum, nu mai arată decât cum a trecut timpul! Peste el s-a așternut și nepăsarea, însă reprezentanții primăriei vor să-l ”readucă la viață”, mai ales că Timișoara este, în 2021, Capitală Culturală Europeană.

După câteva proceduri birocratice, Ceasul Floral, aflat în administrarea societății Consiliului Local care se ocupă cu întreținerea spațiilor verzi, Horticultura, a revenit la primărie. E nevoie oricum de reparații serioase, pentru că au început chiar să pice bucăți din structură.

”Este degradat într-un procent foarte mare, structura are nevoie de stabilizare, prezintă crăpături mari, chiar și de 30 cm deschidere”, ne-a declarat Florin Răvășilă, unul dintre șefii Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din Primăria Timișoara.

El spune că anul viitor va fi băgat în reparații.

Primăria vrea să cumpere un mecanism nou care să pună iarăși în mișcare limbile ceasului, pentru că cel vechi, de 45 de ani, nu mai funcționează și nu se mai găsesc piese de schimb. Iar în spatele ceasului va fi deschisă, probabil, o cafenea. Totul, pentru ca în viitorul apropiat Ceasul Floral să reapară în preferințele turiștilor. Măcar în anul în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană.

”Ținând cont de locația în care se află, sunt convins că va incita un mare interes. Eu sunt convins că pentru 2020 va fi funcțional Ceasul Floral”, mai spune Florin Răvășilă.

Promisiuni de acest fel au mai existat aproape în fiecare an, reprezentanții primăriei declarând, în repetate rânduri, că alocă bani pentru refacerea Ceasului Floral.

Citește și:

VIDEO/ Lili Sandu se mărită! S-a răzgândit în privința căsătoriei, pentru că vrea un copil cu Silviu Tolu

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje și Timișoara pe Libertatea.

Comentarii