Cei care vor sa-si afle viitorul de la bucatareasa vrajitoare trebuie sa poata povesti cu exactitate ce au visat si ce au mancat inainte de a se culca.
Exista multe feluri de a afla viitorul si multi care doresc sa-l cunoasca, indiferent de procedeul de „profetire”. Metoda bihorencei Zsofi B. (foto), originara din Moara de Raturi, e nemaiintalnita si cu totul extravaganta. Pentru ca daca vii la Zsofi neni iti recomanda, in functie de ceea ce vrei sa stii (norocul in dragoste, bani, sanatate), sa mananci seara bine si sa astepti dezlegarea in somn. A doua zi, te intorci la ea, ii povestesti ce ai visat, iar talcul visului este interpretat. In conexiune cu… alimentele.
„De la varsta de zece ani am inceput sa gatesc pentru tatal si fratii mei, fiindca mama murise. Pe vremea mea, altfel se facea mancarea. Nu existau preparatele congelate ori semipreparate. Femeile din zilele astea nici nu stiu cat timp castiga. Pastele fainoase se preparau in casa. O zi pe saptamana era dedicata paturilor pentru taitei. Painea se cocea in cuptor, carnea de porc se tinea in saramura sau era afumata. Carne proaspata nu mancam decat vara, cand taiam pui”, povesteste Zsofi neni. Fiind deja initiata in arta culinara, la 15 ani a mers sa lucreze la Balc, la o garnizoana de „csendori” (jandarmi). Apoi, o data cu reintregirea Romaniei, s-au schimbat vremurile. Si cum altceva nu stia sa faca, in afara de mancare, a plecat la Bucuresti. A ajuns sa gateasca la casa parohiala a Bisericii catolice de pe strada Popa Nan din Bucuresti. Acolo a aflat, de la parinte, ca este un har faptul ca stie sa spuna viitorul dupa mancarea ce-o viseaza. Si crede in aceste puteri, fiindca tot preotul i-a spus ca „atunci cand mananci bine si cu cugetul impacat, te simti aproape de Dumnezeu”. „De la atata mancare, si noaptea-n vis numai gateam si mancam. Am inceput sa-mi dau seama ca evenimentele care se petreceau a doua zi erau in stransa legatura cu ce fel de bucate visam noaptea”.
De-a lungul anilor, a invatat pentru fiecare dorinta ce aliment trebuie sa consume clientul, ca apoi visul sa spuna daca si ce anume se va implini. Prima data le-a ghicit unor prieteni, apoi prietenilor acestora si uite asa i s-a dus vestea de „vrajitoare bucatareasa”. „La cei 78 de ani, asa ma si simt, ca o bucatareasa vrajitoare, pentru ca bucatele ce ies din mana mea vindeca multe boli”. Are propriile ei retete pentru inlaturarea durerilor de stomac, rinichi si diabet. S-a gandit ca ar putea sa-si valorifice harul. Dar in loc sa le recomande clientilor sa indeplineasca tot felul de ritualuri, ea ii pune doar sa manance. Zsofi neni s-a intors la batranete in Ardeal.
Reteta magica a batranei pentru ca o tanara sa-si afle sortitul este pe cat de placuta la gust, pe atat de eficace. Zsofi neni sustine ca multe dintre fetele care au apelat la ea, chiar daca nu si-au gasit ursitul, si-au facut numerosi curtezani, gratie efectului de tonifiere a elixirului asupra tenului. Astfel, se pun la uscat petalele de trandafiri rosii, pe care apoi le fierbi. Se mai adauga un pic de otet de mere. Se beau cate trei paharele pe zi, dar poate fi folosit seara, dupa demachiere, si pentru intretinerea tenului.