MENIU CAUTĂ

Ghid de «supraviețuire» în caz de pană

Distribuie

Riscul de a fi lovit(ă) de maşinile care vin din spate sau de cele care depăşesc un alt vehicul de pe contrasens nu este deloc de neglijat. Iată ce măsuri de autoprotecţie trebuie să iei imediat după ce ai oprit autoturismul pe marginea drumului.

  1. Păstrează-ţi calmul!
  2. Porneşte luminile de avarie ale maşinii tale.
  3. Nu frâna brusc! Încetineşte şi apropie-te cu grijă de marginea drumului.
  4. Opreşte maşina cât mai aproape de marginea carosabilului sau de parapeţii de protecţie. Dacă vrei să ajuţi un alt conducător auto care a făcut pană, staţionează în spatele lui, pentru ca şoferii maşinilor care vin din urmă să poată vedea de la distanţă luminile de avarie ale autoturismului tău.
  5. Îmbracă vesta reflectorizantă înainte de a coborî din vehicul.
  6. Roagă pasagerii din maşină să coboare: pentru siguranţa lor, e recomandat să stea în afara carosabilului sau după parapeţii de protecţie.
  7. Aşază triunghiul reflectorizant cu faţa spre maşinile de pe acelaşi sens, pe partea dreaptă a drumului. În oraş, triunghiul trebuie instalat la o distanţă de 50 m, iar pe drumurile extraurbane şi pe austostrăzi, la aproximativ 100, respectiv 200 m în spatele maşinii.
  8. Atenţionează şoferii care vin din spate să reducă viteza. Nu te aventura însă prea departe de marginea drumului şi foloseşte doar limbajul semafoarelor – ceilalţi participanţi la trafic nu te pot auzi.

Ţine vesta reflectorizantă în torpedou!

Acest accesoriu vestimentar de bază nu îţi va putea fi de folos dacă l-ai uitat în portbagaj! Păstrează-l în torpedou sau în habitaclu, sub scaunul pasagerului (dacă există un sertar glisant sau un spaţiu special de depozitare). Ţinută la îndemână, vesta poate fi îmbrăcată rapid. Nu te aventura în afara maşinii fără să o porţi! Rişti să fii lovit(ă) de alte vehicule.

Citiţi mai multe despre acest subiect în ultimul număr al revistei Auto Bild, care a apărut recent pe piaţă!

Comentarii