CEO-ul băncii de investiții Goldman Sachs, David Solomon, a declarat miercuri că munca de acasă nu este nici pe departe „noua normalitate”, ci „o aberație”, care va lua sfârșit odată cu finalul pandemiei.
Solomon a precizat că banca a operat pe tot parcursul anului 2020 cu mai puțin de 10% din personal în birou, dar că acest lucru se va schimba.
Dorința CEO-ului Goldman Sachs de a aduce angajații înapoi la birou vine în contradicție cu multe alte companii care au sugerat că munca de acasă ar putea deveni permanentă, măcar în cazul unor angajați.
Pentru Solomon însă, această strategie nu se potrivește cu cultura de muncă de la Goldman Sachs.
„Cred că pentru o afacere ca a noastră, care este inovativă, colaborativă, care are o cultură a uceniciei, acest tip de muncă nu este ideal. Și nu este noua normalitate. Este o aberație și o vom corecta cât de curând posibil”, a spus el, în cadrul unei conferințe.
Deși a admis că pandemia a ajutat la adoptarea mai rapidă a tehnologiei digitale și a forțat banca să funcționeze mai eficient, Solomon nu crede totuși că pe termen lung vor exista schimbări substanțiale.
„Nu cred că, pe măsură ce ieșim din pandemie, modelul general de funcționare al unei afaceri ca a noastră va fi foarte diferit”, a spus el.
În sectorul financiar, alți omologi ai lui Solomon sunt de acord cu poziția acestuia.
În septembrie, CEO-ul JP Morgan, Jamie Dimon, a spus că munca de acasă a avut un efect negativ asupra productivității.
Iar șeful Barclays, Jes Staley, și-a exprimat speranța recent că vaccinul va permite angajaților să se întoarcă în birouri.
O schimbare de atitudine
Companiile din domeniul tehnologiei însă par să fie mult mai încrezătoare că munca de acasă va deveni o obișnuință.
Microsoft, Facebook sau Twitter au spus deja că unii angajați vor avea posibilitatea de a munci de acasă în mod permanent.
Facebook a sugerat că jumătate din staff-ul său ar putea munci de la distanță în următorii cinci-zece ani.
În același timp, compania a sugerat că angajații care lucrează de la distanță ar putea primi un salariu redus, în condițiile în care cheltuielile lor vor fi mai mici dacă nu locuiesc în San Francisco.