Mergi direct la conținut »
Google a primit o amendă record din partea Comisiei Europene. Gigantul american are de plată 2,42 miliarde de euro
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Google a primit o amendă record din partea Comisiei Europene. Gigantul american are de plată 2,42 miliarde de euro

Google a primit o amendă record din partea Comisiei Europene. Gigantul american are de plată 2,42 miliarde de euro

Google a primit o amendă record din partea Comisiei Europene, care a decis ca gigantul american trebuie să plătească 2,42 miliarde de euro pentru abuz de poziţie dominantă, relatează Reuters.

Judecătorii au decis Google a făcut abuz de poziţie dominantă favorizând sistematic propriile servicii. Ancheta în acest caz a durat șapte ani, fiind determinată de mai multe plângeri din partea unor companii concurente legate de modul în care funcţonează serviciul de comparaţie pentru cumpărături al Google. Mai precis, plângerile au fost formulate de site-ul american pentru consumatori Yelp, de TripAdvisor, de site-ul britanic de comparare a produselor Foundem, News Corp şi grupul de lobby FairSearch.

Operatorul celui mai popular serviciu de căutări online va avea la dispoziţie 90 de zile pentru a opri practicile anti-concurenţiale. În caz contrar,  va plăti o amendă de până la 5% din cifra de afaceri medie zilnică a grupului mamă al Google, Alphabet, la nivel global. Google trebuie să informze Comisia despre intenţiile sale în termen de 60 de zile.

Amenda anunţată marţi este cea mai mare impusă de Comisia Europeană unei singure companii într-un caz antitrust, peste cea de 1,06 miliarde de deuro aplicată producătorului american de cipuri Intel în 2009.

”Strategia Google pentru serviciul de comparare a cumpărăturilor nu a fost de a atrage clienţii prin îmbunătăţirea produsului faţă de cele ale companiilor concurente. A negat altor companii şansa de a concura în funcţie de merite şi de a inova. Şi, cel mai important, a negat consumatorilor europeni dreptul de a-şi alege serviciile”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul antitrust al UE.

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

Politicieni europeni au cerut UE să sancţioneze Google, în timp ce criticii din SUA susţin că autorităţile de reglementare europene au ca ţintă companii americane de succes. După anunțul Comisiei Europene, Google a anunțat că ia în considerare contestarea amenzii.

”Dezaprobăm în mod respectuos concluziile anunţate. Vom analiza decizia Comisiei în detaliu şi vom analiza un apel, dorind să ne susţinem cauza”, a afirmat într-un comunicat directorul juridic al Google, Kent Walker.

Citește și: Amendă record pentru Apple. Compania trebuie să plătească 13 miliarde de euro

Close
Închide
  Close