Mergi direct la conținut »
Gravidele vor lua mai puțini bani. Scade indemnizația de concediu medical din cauza transferului de contribuții
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Gravidele vor lua mai puțini bani. Scade indemnizația de concediu medical din cauza transferului de contribuții

Gravidele vor lua mai puțini bani. Scade indemnizația de concediu medical din cauza transferului de contribuții

Indemnizația de concediu medical pentru femeile gravide ar putea scădea din cauza transferului contribuțiilor sociale, avertizează atât ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, cât și specialiștii în fiscalitate din România.

De Paul Barbu,

„Indemnizaţia aferentă concediului medical pre şi post natal scade sau ar putea să scadă din următoarele considerente: în primul rând cota de contribuţie de asigurări sociale în cuantum de 10,5% până în decembrie anul trecut, din ianuarie 2018 a crescut la 25%. Deci este un procent mai mare care se datorează. Acesta ca urmare a transferului contribuţiei de asigurări sociale de la angajator la angajat”, a declarat Claudia Sofianu, șeful departamentului de impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România.

În plus, și baza de calcul la care se aplică această cotă de contribuţie este crescută pentru că salariul mediu brut pe economie a crescut până la 4.162 de lei de la 3.131 lei.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că astăzi și mâine va discuta despre eventualele scăderi ale ale indemnizațiilor pentru creșterea copilului, din cauza transferului contribuțiilor.

„Se discută ca eventuale astfel de situaţii să fie acoperite legal, apoi şi material. Nu spun care ar fi soluţia. Ideea e să identificăm astfel de posibile situaţii, după care să vedem care e cea mai bună abordare astfel încât oamenii să nu piardă”, a declarat ministrul Finanțelor.

La începutul acestui an, contribuțiile au trecut în sarcina angajatului de la angajator și așa s-au pierdut două procente. Acestea s-au pierdut pentru că 22,75% erau contribuții pe care le datora angajatorul, iar către angajat s-au transferat doar 20 dintre aceste procente.


Citește și:

Funcționarii publici dau în judecată Guvernul, după transferul contribuțiilor la angajat, pentru scăderile de venituri

Close
Închide
  Close