Mergi direct la conținut »
Grecia finalizează cel mai amplu program de asistenţă financiară din istorie, după nouă ani de criză
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Grecia finalizează cel mai amplu program de asistenţă financiară din istorie, după nouă ani de criză

Grecia finalizează cel mai amplu program de asistenţă financiară din istorie, după nouă ani de criză

Grecia va pune punct celui mai amplu program de asistență financiară din istorie în data de 20 august și speră că va fi capabilă să se împrumute din nou de pe piețele internaționale.

După o criză a datoriilor de nouă ani care i-a redus PIB-ul cu un sfert și a forțat-o să implementeze măsuri dureroase de austeritate, Grecia este gata să revină pe piețe, scrie Agerpres.

Criza s-a dovedit una traumatizată pentru grecii care în urmă cu 17 ani au renunțat la moneda națională, drahma, pentru euro. Adoptarea monedei unice a lansat o perioadă de credite ieftine, care au stimulat consumul privat și cheltuielile publice, ceea ce a umflat bugetul și deficitul de cont curent al Greciei.

De la izbucnirea crizei datoriilor, la începutul anului 2010, patru guverne succesive s-au luptat să evite intrarea în incapacitate de plată, bazându-se pe cel mai mare program de asistență financiară din istorie, peste 260 de miliarde de euro fiind împrumutate Greciei de partenerii din zona euro și FMI.

În prezent, datoria publică a Greciei este în continuare cea mai mare din zona euro, la aproximativ 180% din PIB. Chiar și așa, economia țării a început să crească din nou, turismul traversează o perioadă excelentă, iar rata șomajului începe să se diminueze, ajungând la 19,5% de la un vârf de aproape 28%.

Economia Greciei a înregistrat, în perioada ianuarie-martie 2018, al cincilea trimestru consecutiv de creştere, cu un avans de 2,3% în ritm anual, semn că relansarea economică ia avânt, graţie exporturilor. Comisia Europeană prognozează pentru acest an o creștere de 1,9%.

Cadoul lui Dragnea de care Orban nu s-a atins. De la cine a primit Sevil Shhaideh 170.000 de euro
Recomandări

Cadoul lui Dragnea de care Orban nu s-a atins. De la cine a primit Sevil Shhaideh 170.000 de euro

Cu toate acestea, există în continuare unele motive de scepticism inclusiv din partea FMI, care mizează pe creștere de 2% în acest an și un avans de 2,4% în 2019, dar avertizează că riscurile externe și interne sunt orientate în jos.

Atena s-a angajat să atingă un surplus bugetar primar, care exclude sumele alocate pentru serviciul datoriei, de 3,5% din PIB până în 2022 şi de 2,2% din PIB până în 2060.

Măsurile de relaxare a datoriei convenite în luna iunie de Grecia cu partenerii din zona euro, care au acceptat să prelungească unele credite și să reducă rata dobânzilor pentru altele, vor ușura revenirea Greciei pe piețele internaționale. Măsurile de relaxare a datoriei, la care se adaugă o rezervă de lichidități în valoare de 24 de miliarde de euro, ar trebui să îmbunătățească sustenabilitatea datoriei Greciei pe termen mediu.

Cu toate acestea, FMI este de părere că sustenabilitatea datoriei pe termen lung rămâne incertă și este nevoie de o regândire realistă a ipotezelor cu privire la țintele de excedent bugetar și creștere economică.


CITEȘTE ȘI: Mihai Șora, despre violențele din Piața Victoriei. „Sunt voci care încearcă să bagatelizeze acțiunea represivă din 10 august”


 

Close
Închide
  Close