În cadrul unei audieri la tribunalul din Paris, un judecător de libertăți și de detenție a decis ca Bivolaru, în vârstă de 71 de ani, să fie plasat în arest preventiv.
„Cu barbă și păr alb, Gregorian Bivolaru, de naționalitate română și suedeză, s-a prezentat cu cearcăne în fața judecătorului”, a notat presa franceză.
„Există adevărate motive să examinezi în profunzime condițiile în care îți dezvolți doctrina și să aduci membri fideli ai organizației pe care o conduci și din care ești figura de rang înalt cu o aură extrem de puternică”, i-a spus judecătorul.
Avocatul gurului, Anis Harabi, a declarat pentru agenția France Press: „Suntem dezamăgiți de această decizie de inculpare. Vom lucra la acest caz și vom stabili nevinovăția sa”.
Alte 14 persoane au fost audiate vineri de tribunale. Parchetul din Paris nu a putut confirma, vineri seara, numărul rechizitoriilor.
Potrivit unor surse judiciare apropiate dosarului, pe lângă Bivolaru, cel puțin 4 persoane inculpate au fost plasate în arest preventiv.
Alți câțiva, printre care și români suspectați că ar fi jucat rolul de șoferi, au fost eliberați sub supraveghere judiciară.
Anchetatorii de la Oficiul Central pentru Reprimarea Violenței împotriva Persoanelor (OCRVP) suspectează că MISA că ascunde o sectă care comite violențe sexuale pe scară largă.
Arestat marți, Gregorian Bivolaru a negat, în timp ce se afla în arestul poliției, rolul său de lider, dar a pretins că este „înzestrat cu daruri extraordinare” și s-a prezentat drept „victima unei conspirații politice” , a raportat o sursă citată de AFP.
Suspectat de viol, el a spus că este „un maestru spiritual”: după o etapă cunoscută sub denumirea de „consacrare” , femeile l-au „iubit” la el acasă, potrivit sursei din poliție.
Aceasta presupune „condiționarea victimelor să accepte relații sexuale prin tehnici de manipulare mentală care vizează înlăturarea oricărei noțiuni de consimțământ”, a explicat, marți, o sursă judiciară. De asemenea, mișcarea ar fi încurajat femeile să „se implice în practici pornografice plătite în Franța și în străinătate”, a adăugat o sursă apropiată anchetei.
Cine sunt ceilalți inculpați
Vineri seara, unul dintre procurorii însărcinați cu dezbaterile privind măsurile de securitate a deplâns „negarea totală a tuturor faptelor” în fața „faptelor și gravității lor”.
Printre suspecți este un președinte a două asociații de yoga și proprietar a două pavilioane în care se aflau multe femei. Considerat „brațul drept” al lui Bivolaru, acesta a fost inculpat pentru trafic de persoane și răpire de către o bandă organizată, abuz și complicitate la viol, apoi încarcerat.
Printre cei inculpați se numără și femei, între care o doctorandă română în lingvistic, traducător-interpret, găzduit într-unul dintre „pavilioanele femeilor” .
Suspectată de „complicitate la viol, trafic de persoane și răpire de către o bandă organizată”, ea a fost plasată în arest preventiv. Avocatul ei, Raphaël Kempf a spus: „O trimiteți la închisoare fără a putea spune exact ce a făcut”.
Poliția a identificat până acum 56 de femei potențiale victime.
O femeie a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că a fost supusă traficului sexual „de mai multe ori” la Paris și a estimat numărul victimelor la „mii de femei”.
Gregorian Bivolaru a fost arestat pe 28 noiembrie, în Franța, împreună cu alți 40 de membri ai sectei de yoga tantrice pe care acesta o conduce, după un raid la care au participat 175 de polițiști.
Bivolaru, închisoare și în România
Gregorian Bivolaru a plecat din ţară în august 2004, după ce a fost trimis în judecată, iar opt luni mai târziu a fost prins şi arestat în Suedia, însă a cerut azil politic, iar autorităţile din această ţară i-au acceptat cererea, informează News.ro.
Fondatorul MISA a fost prins în Franţa în 26 februarie 2016, fiind extrădat în România în 22 iulie 2016, pentru executarea pedepsei de şase ani de închisoare pentru act sexual cu un minor, primită în 14 iunie 2013, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Gregorian Bivolaru a fost eliberat condiţionat, părăsind Penitenciarul Bistriţa în 13 septembrie 2017, după ce a executat un an şi două luni din pedeapsă. El a afirmat la ieşire că va vedea ce va face în continuare, dorind să scrie cărţi.
La scurt timp, tot în septembrie 2017, Gregorian Bivolaru a fost dat în urmărire prin Europol de către autorităţile finlandeze, pentru mai multe infracţiuni de trafic de persoane şi abuz sexual, în Finlanda şi în Franţa, în perioada 2006-2013.
În 2020, liderul MISA, Gregorian Bivolaru, a fost achitat, de Tribunalul Cluj, în dosarul de trafic de persoane din 2007, pentru două dintre infracţiunile de care era acuzat – constituire a unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob şi trecerea ilegală a frontierei unui stat străin. În ceea ce priveşte restul acuzaţiilor, între care traficul de persoane, instanţa a constatat că a intervenit prescripţia.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!