20 ian. 2022 - Acum un an
20-01-2022

Angajații STB refuză să-și reia activitatea

Deși directorul STB a anunțat că a primit decizia instanței și a transmis angajaților STB să iasă pe traseu, aceștia refuză. Sindicaliștii au declarat pentru ziarul Libertatea că nu vor ieși pe traseu pentru că încă sunt nemulțumiți. Ei spun că își vor relua activitatea în momentul în care directorul își va da demisia și când se va face contractul colectiv de muncă.

20 ian. 2022 - Acum un an
20-01-2022

Nicușor Dan: Lucrul trebuie reluat imediat, iar mijloacele de transport să fie puse în funcțiune

Într-o primă reacție după decizia Tribunalului București de suspendare a grevei de la STB, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a angajații trebuie reia imediat lucrul. ”Greva orchestrată politic de la STB se suspendă (…) Lucrul trebuie reluat imediat, iar mijloacele de transport să fie puse în funcțiune ca să deservească bucureștenii”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

De asemenea, edilul general a transmis că așteaptă să discute cu ”sindicaliști care reprezintă interese sindicale, nu interese politice”, însă că deocamdată nu a primit niciun răspuns ”la această invitație de a dialoga”.”Pentru liderul de sindicat membru PSD, Vasile Petrariu, am un mesaj foarte clar: va avea soarta lui Ion Rădoi. Liderii sindicali care reprezintă forțe politice și nu salariați, care își folosesc pozițiile sindicale pentru interese personale și pentru interesele politicienilor care-i manevrează nu pot avea parte de respectul bucureștenilor”, a mai precizat Nicușor Dan.

Greva în Educație continuă, oferta Guvernului a fost refuzată. „Profesorii nu sunt de acord cu eșalonarea pe trei ani a măririi salariale”
Recomandări
Greva în Educație continuă, oferta Guvernului a fost refuzată. „Profesorii nu sunt de acord cu eșalonarea pe trei ani a măririi salariale”

Citește aici mesajul transmis de Nicușor Dan.

20 ian. 2022 - Acum un an
20-01-2022

Director STB: „Am dat comanda ca vehiculele să iasă pe traseu”

Contactat de ziarul Libertatea Adrian Criț, directorul STB, a declarat că a primit decizia instanței și a transmis prin dispecerat să se reia activitatea.

„Decizia Tribunalului București este executorie, drept urmare din momentul publicării vehiculele trebuie să intre pe traseu. Noi avem deja decizia, am dat comanda în dispecerat ca vehiculele să iasă pe traseu”, a precizat directorul STB.

20 ian. 2022 - Acum un an
20-01-2022

Greva STB a fost suspendată de Tribunalul București

Tribunalul București a dispus suspendarea grevei generale declanșate de angajațiilor Societății de Transport București. Decizia instanței nu este definitivă, însă este executorie, astfel că angajații trebuie să se întoarcă la muncă.

20 ian. 2022 - Acum un an
20-01-2022

Ora 14: Instanța stabilește legalitatea grevei

Tribunalul București va judeca, de la ora 14, în regim de urgență solicitarea STB de suspendare a grevei generale declanșată de angajații societății.

Societatea de Transport București cere judecătorilor să suspende greva sindicaliștilor, pe care o consideră ilegală. Decizia nu va fi definitivă, dar este executorie. Astfel, angajaților vor trebui să reia lucrul dacă decizia este în favoarea STB.

Europa Liberă: Șefi ai unui spital, filmați în timp ce intrau cu plase în Ministerul Sănătății, în plină evaluare. Surse din instituție susțin că erau cârnați de Pleșcoi
Recomandări
Europa Liberă: Șefi ai unui spital, filmați în timp ce intrau cu plase în Ministerul Sănătății, în plină evaluare. Surse din instituție susțin că erau cârnați de Pleșcoi

STB a mai depus o sesizare prin care solicită ca greva să fie declarată ilegală pentru că nu au fost respectați pașii legali pentru declanșare. Termenul în acest proces a fost stabilit în 21 ianuarie, ora 12:00.

20 ian. 2022 - Acum un an
20-01-2022

Lider de sindicat: Angajații revin la lucru când pleacă directorul

Vasile Petrariu, principalul lider de sindicat al angajaților STB, a precizat că nu a fost declanșată greva de către angajații societății, ci este „oprire voluntară a lucrului”. El a subliniat, în urma solicitărilor directorului STB și a primarului general, că nu va merge nimeni la negocieri în lipsa lui.

„Sunt de acord că bucureștenii nu au nicio vină, dar trebuie să înțelegem că sunt 11.000 de angajați ai Societății de Transport București care au multe probleme”, a declarat Vasile Petrariu

Întrebat când vor reveni mijloacele de transport pe traseu, acesta a replicat: „Când directorul general va pleca”.

Citește aici principalele declarații ale lui Vasile Petrariu

20 ian. 2022 - Acum un an
20-01-2022

400 polițiști și 170 jandarmi acționează

Prefectul Capitalei, Alexandru Văcaru, a anunțat, într-o conferință de presă, că autoritățile au dispus mai multe măsuri pentru a se asigura că ordinea publică nu este afectată de greva generală organizată de angajații STB. Printre acestea se numără suplimentarea numărului de polițiști și jandarmi care acționează la stațiile de metrou pentru a evita aglomerararea și pentru temporizarea intrării.

VIDEO. Petrecere la Direcția Generală Anticorupție a MAI cu prezența lui Bode, în timpul protestelor sindicatelor din Poliție. Deranjați de camerele TVR, au trimis un jandarm să legitimize jurnaliștii
Recomandări
VIDEO. Petrecere la Direcția Generală Anticorupție a MAI cu prezența lui Bode, în timpul protestelor sindicatelor din Poliție. Deranjați de camerele TVR, au trimis un jandarm să legitimize jurnaliștii

În total, 500 de polițiști și 170 de jandarmi acționează, dar au fost suplimentate și efectivele de polițiști cu angajați ai Poliției Locale pentru a fluidiza traficul și pentru a informa cetățenii privind greva.

Metrorex a pus la dispoziție întreaga flotă de trenuri pentru a prelua numărul mare de bucureșteni care au folosit metroul în lipsa tramvaielor, autobuzelor și troleibuzelor. Compania va mai funcționa la capactitatea maximă și între ora 16-20 când este așteptat un număr mare de călători.

Prefectul Alexandra Văcaru a precizat că autoritățile s-au organizat încă de miercuri seară, în așteptarea unei greve generale la STB, dar nu a reușit să ia legătura cu primarul general Nicușor Dan decât joi dimineață.

„Telefonic am reușit să iau legătura după ora 6. Aseară am încercat să îl sun. Aveam semnale, domnul primar general nu mi-a răspuns aseară. În dimineața asta m-am deplasat la sediul primăriei generale și am avut o discuție cu primarul general, solicitându-i să intervină și să efectueze toate demersurile pentru a menține un climat social și liniște publică la nivelul capitalei”, a precizat Alexandra Văcaru.

20 ian. 2022 - Acum un an
20-01-2022

Primarul Capitalei, primele declarații despre greva STB

Primarul general Nicușor Dan a transmis, într-o conferință de presă, că această grevă de la STB este ilegală în condițiile stării de alertă și, chiar dacă era legală, societatea era obligată să asigure că o treime din capacitatea de transport este pe traseu.

El l-a indicat pe liderul de sindicat Vasile Petrariu drept principal vinovat pentru blocarea circulației și le-a transmis angajaților că este dispus să discute cu ei, dar nu cu liderii de sindicat.

Citește aici principalele declarații ale lui Nicușor Dan

20 ian. 2022 - Acum un an
20-01-2022

Metrorex: toate trenurile sunt în circulație

Metrorex a anunțat că a introdus în circulație toate trenurile disponibile din flotă și se va circula în orele de vârf la un interval minim posibil, pentru a putea prelua toți călătorii afectați de greva de la STB.

Metroul este singurul mijloc de transport în comun care funcționează în această dimineață, astfel că mai multe stații sunt aglomerate.

Transportul public din București, paralizat joi de greva STB
Aglomerație în stația de metoru Piața Unirii I, în această dimineață | Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
20 ian. 2022 - Acum un an
20-01-2022

Măsurile anunțate de Prefectura București

Efectivele de poliție și jandarmerie au fost sporite în zona stațiilor de metrou, atât în interior cât și la exterior, pentru a asigura un flux normal și pentru a prevenite orice incidente și producerea de aglomerație în condițiile în care greva generală de la STB a mutat tot traficul spre metrou, a anunțat Prefectura București.

De asemenea, a fost suplimentat și numărul de polițiști rutieri pentru a asigura, alături de poliția locală, fluidizarea traficului în principalele intersecții din Capitală.

Pentru ca bucureștenii să fie anunțati de către grevă în timp ce așteaptă în stațiile STB, Prefectura a anunțat că informarea se va face cu ajutorul poliției și jandameriei.


Printre problemele pe care angajații STB le reclamă sunt:

  • Teama intrării în insolvență, cuvânt care, în ultima vreme, a fost rostit din ce în ce mai des în cadrul Societății din cauza unor datorii la ANAF de aproape un miliard de lei;
  • Lipsa unui contract colectiv de muncă;
  • Desființarea unor posturi;
  • Probleme cu piesele de schimb la autobuze și la anvelope.

Sindicaliștii cer demisia directorului STB Adrian Criț. „Nu se circulă până directorul își va da demisia. Am făcut adrese la primărie, prefectură, STB, nimeni nu ne-a răspuns”, au declarat sindicaliștii pentru Libertatea.

Angajații STB protestează în stradă de la începutul săptămânii. „Ieri, directorul nici nu a coborât în mijlocul nostru să vorbească cu noi, nici nu ne-a chemat la discuții”, spun ei.

Transportul public din București, paralizat joi de greva STB
Oamenii care așteptau azi-dimineață în stațiile STB au plecat pe jos, după ce au aflat de grevă

Directorul STB: „Greva este ilegală, vom face plângere penală”

Într-o confeirnță de presă, susținută dimineață, directorul STB, Adrian Criț, și-a cerut scuze bucureștenilor pentru neplăcerile cauzate de greva generală și a dat vina pe liderii sindicali, afirmând că au declanșat greva pentru că simt că pierd puterea. El a afirmat că greva este ilegală și a anunțat că va face plângere penală împotriva liderilor ei.

„Angajații noștri au un contract de muncă valabil, au drepturile respectate și trebuie să-și îndeplinească obligațiile față de societate și utilizatorii transportului public. Am preluat mandatul pentru a eficientiza transportul, E vizibil – vehiculele respectă timpii de traseu, sunt mai curate, am declanșat proceduri de achiziție pentru vehicule electrice, s-a îmbunătățit infrastructare de cale de rulare. Condițiile de muncă încep să fie îmbunătățite, suntem deschisi dialogului cu sindicatele dacă doresc acest lucru”, a declarat Adrian Criț.

El le-a transmis angajaților că le respectă drepturilor, spunându-le acestora că, în schimb, trebuie să respecte obligațiile.

„Bucureștenii nu trebui să sufere, orice discuție poate fi purtată pe baza contractului colectiv de muncă și a altor revendicări”, a precizat Criț.

El a lansat acuzații la adresa liderului de sindicat Vasile Petrariu. „Liderul de sindicat are incompatibilități. Au fost identificate mari afaceri în care este implicat, afaceri pe care le are cu STB prin centrul de sănătate și diferiți furnizori. Domnul Petrariu simte că a pierdut puterea, această societate este condusă, nu mai conduce sindicatul reprezentativ”.

„Oare spune ceva legat de furtul de combustibil unde e parte, legat de repartizările făcute pentru a beneficia de drepturi salariale suplimentare liderii de sindicate, de faptul că salariile s-au dublat în ultimii patru ani, avem salarii cu 30% mai mari față de Voluntari”, a acuzat directorul STB.

Directorul STB a anunțat că la ora 8.00 ar fi trebuit să fie pe traseu 1.400 de vehicule, iar în acest moment „singurele care circula sunt ale concurenței”. El a mai spus că face tot ce este posibil, împreună cu Prefectura și Primăria București, și deschide discuții pentru ca angajații să revină pe traseu ca bucureștenii să nu sufere. Directorul STB va sesiza și Tribunalul București pentru ca instanța să declare greva drept ilegală.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Gabriela Cristea a apărut băută la TV? Acuzații șocante: 'Stare vizibilă de incoerență'
Playtech.ro
Gabriela Cristea a apărut băută la TV? Acuzații șocante: 'Stare vizibilă de incoerență'
Îl mai știi pe Dan Bordeianu? Unde trăiește azi fostul iubit al Adelei Popescu și cum arată Teodora, soția lui
Viva.ro
Îl mai știi pe Dan Bordeianu? Unde trăiește azi fostul iubit al Adelei Popescu și cum arată Teodora, soția lui
PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA - prima copertă de revistă, pe care o poți purta
PUBLICITATE
PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA - prima copertă de revistă, pe care o poți purta
Încă o eliminare neașteptată la Chefi la Cuțite. Greșeala i-a fost fatală, chefii i-au făcut praf preparatul: “N-ai văzut că e crudă?”
FANATIK.RO
Încă o eliminare neașteptată la Chefi la Cuțite. Greșeala i-a fost fatală, chefii i-au făcut praf preparatul: “N-ai văzut că e crudă?”
O femeie care credea că are TBC avea, de fapt, un prezervativ în plămâni. Cazul este unic în lumea medicală
Știrileprotv.ro
O femeie care credea că are TBC avea, de fapt, un prezervativ în plămâni. Cazul este unic în lumea medicală
Au vrut operaţii estetice low cost şi au ajuns mutilate de o tânără de 23 de ani. "Aveam buza într-o parte, era oribilă"
Observatornews.ro
Au vrut operaţii estetice low cost şi au ajuns mutilate de o tânără de 23 de ani. "Aveam buza într-o parte, era oribilă"
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Orangesport.ro
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Ce i s-a întâmplat unei tinere care a leșinat într-o parcare din București: 'Nu pot să îmi revin din plâns'
Unica.ro
Ce i s-a întâmplat unei tinere care a leșinat într-o parcare din București: 'Nu pot să îmi revin din plâns'
Horoscop 1 iunie 2023. Scorpionii, fie că vor, fie că nu, fie că se așteaptă, fie că nu, vor avea parte de o zi neașteptat de tensionată
HOROSCOP
Horoscop 1 iunie 2023. Scorpionii, fie că vor, fie că nu, fie că se așteaptă, fie că nu, vor avea parte de o zi neașteptat de tensionată