Gripa H3N2 a făcut deja șase victime, iar cazurile persoanelor afectate – dintre care foarte mulți copii- cresc alarmant de la o zi la alta. Medicii se tem de izbucnirea unei epidemii, odată cu reîncepere școlilor.
După ce vremea extrem de rece și-a făcut simțită prezența, cazurile de gripă au început să crească rapid. Spitalele au fost luate cu asalt de foarte mulți părinți speriați care nu au mai știut cu ce să-și trateze copii acasă, dar și de adulții aflați în aceeași situație. Problema majoră este că, peste doar câteva zile, vacanța se va încheia iar copiii vor începe școlile. ” Ar putea exista o problemă! Este știut faptul că în colectivitate, mai ales în rândurile celor mici care nu au imunitatea formată, virușii se împrăștie rapid… astfel încât ne-am putea confrunta cu o epidemie de gripă!”, spune un medic pediatru.
”Frigul crește incidența bolilor respiratorii, asta e clar! Și atunci, desigur, ne putem aștepta la înmulțirea semnifcativă a cazurilor de gripă sau infecții respiratorii. Este foarte important ca alimentația copiilor să fie bogată în fructe și legume. Un fresh din fructe pe zi poate face minuni. Totodată, este indicat ca părinții ai căror copii se află la debutul unei infecții respiratorii să-i țină pe cei mici acasă și să nu-i trimită în colectivitate. De asemenea, la orice semn de agravare – febră mare, stare proastă, refuzul alimentației, respirația dificilă – a unei infecții acute, copiii trebui duși imediat la spital”, explică prof. dr. Doina Anca Pleșca. Aceasta spune că una dintre cele mai mari greșeli ale părinților este că-și duc copiii în mall-uri și în marile centre comerciale unde ventilația este făcută prin sistemele de aer condiționat, iar bolile respiratorii se transmit exact pe cale aerogenă.
Șase români uciși de gripa H3N2
De la începutul sezonului de supraveghere și până pe data de 10.01.2017, la nivel national, au fost confirmate în laborator nu mai puțin de 230 cazuri de gripă și peste 88.000 de infecții respitatorii acute. Îngrijorător este faptul că șase peroane au murit din cauza virusului gripal de tip A, subtip H3N2.
Este vorba despre un bebeluș cu vârsta până într-un an, o persoană cu vârsta între 15 și 49 de ani, o alta cu vârsta între 50 și 64 de ani, și alte trei persoane care aveau peste 65 de ani. Patru dintre victimele gripei au fost femei și doi erau bărbați. Specialiștii de la Institutul de Sănătate Publică afirmă că nici una dintre persoane nu era vaccinată antigripal, iar cinci dintre acestea sufereau și de alte afecțiuni medicale, care au contribuit la agravarea cazurilor.
Orașele în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri de gripă sunt București, Olt Iași, Constanța și Brașov, și doar câteva cazuri sporadice în alte județe. Până în primele zile ale lui 2017, 468.100 dintre persoanele din grupele cu risc au fost imunizate cu vaccinul distribuit de Ministerul Sănătății.
Gripa H3N2 a făcut zeci de victime în Franța
În Franța, virusul gripal H3N2, considerat extrem de virulent, a ucis până în acest moment 54 de persoane. Specialiștii sunt de părere că virus AH3N2 este o mutație genetică de la AH3N1, care este cuprins în formula vaccinului antigripal. Fiind un virus mutant, acesta are caracteristici genetice diferite și atunci este foarte posibil ca vaccinul să nu mai fie la fel de eficient. Virusul se transmite, la fel ca ”frații lui” prin tuse sau strănut (salivă).
Cum se manifestă și cum se transmite gripa H3N2?
Gripa H3N2 se manifestă prin febră peste 38 de grade Celsius, tuse însoțită de dificultăți de respirație, dureri de cap, nas care curge fără să se mai oprească, dureri musculare și oboseală continuă. În aceste condiții, indicat este să mergem la medicul de familie pentru un consult și pentru tratamentul de rigoare.
Virusul gripal se transmite cu ușurință, cea mai răspândită cale fiind saliva eliminată prin respiraţie, strănut sau tuse de către bolnavi sub formă de micro picături.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro