Mergi direct la conținut »
REPORTAJ/ Cățeaua-eroină a Poliției Vrancea are artrită și nu mai poate lucra. Gula a fost scoasă la licitație, dar singurul care o vrea e conductorul ei! (VIDEO)
Ştiri Libertatea > Ştiri > REPORTAJ/ Cățeaua-eroină a Poliției Vrancea are artrită și nu mai poate lucra. Gula a fost scoasă la licitație, dar singurul care o vrea e conductorul ei! (VIDEO)

REPORTAJ/ Cățeaua-eroină a Poliției Vrancea are artrită și nu mai poate lucra. Gula a fost scoasă la licitație, dar singurul care o vrea e conductorul ei! (VIDEO)

A luptat peste 10 ani în slujba dreptății și s-a confruntat cu tot felul de răufăcători. S-a specializat în misiuni de intervenție și patrulare, fiind un camarad de nădejde pentru colegii săi polițiști. Ajunsă la o vârstă înaintată, a fost scoasă la pensie. Nu beneficiază acum de vreo pensie specială, ci așteaptă un suflet care să-și facă milă de ea, să-i ofere iubire și protecție până în ultima sa zi pe pământ. Gula este o femelă de ciobănesc german în vârstă de 11 ani și jumătate, iar de vreo zece ani se află în grija conductorilor Poliției Județene Vrancea.

De Cristina Sterian,

Din 2009, Gula s-a specializat în misiuni de intervenție – patrulare, devenind rapid un câine polițist în care camarazii săi, oameni, și-au putut pune toată nădejdea de-a lungul vremii. După ani întregi în care a dus o viață de câine polițist, băgând spaima în răufăcători și participând la misiuni alături de angajații IPJ Vrancea, Gula așteaptă acum să fie luată acasă de un stăpân iubitor.

Are artrită și nu mai face față în misiuni

După ce și-a făcut datoria cu succes, Gula iese la pensie. Are artrită la membrele posterioare si nu mai face față în misiuni. Ea a fost scoasă la licitație, dar până acum nimeni nu și-a arătat intenția de a lua acasă un câine bătrân, chiar dacă este unul antrenat pentru a face față unor misiuni periculoase. Partenerul și antrenorul ei e singurul care și-a manifestat intenția de a o îngriji la bătrânețe, însă legea nu îi dă voie să o adopte direct, ci trebuie să aștepte deznodământul licitației organizate de IPJ Vrancea.

”S-a născut în 2005 la maternitatea Centrului chinologic de la Sibiu. Din 2007, a fost preluată de conductorul-câine și s-a specializat rapid în misiuni de patrulare-intervenție. De-a lungul vremii, s-a descurcat foarte bine la misiuni, a avut compensații de diverse feluri, dar cel mai important pentru ei e joaca pentru a se atașa de conductori. Acum, din cauza vârstei înaintate, ea având 11 ani și jumătate, și-a pierdut din abilități și a fost nevoită să iasă la pensie, la fel ca noi, oamenii”, spune agent șef adjunct Constantin Moldoveanu, de la Serviciul Criminalistic al IPJ Vrancea.

Procedurile sunt clare: un câine care nu mai e bun pentru misiuni este vândut la licitație și doar dacă la finalul a trei runde nimeni nu vrea animalul pensionat abia atunci poate fi dat gratuit, prioritate având partenerul din timpul perioadei în care patrupedul a dat randament în misiuni și intervenții. Pentru vânzarea Gulei o licitație deja a avut loc, dar nimeni nu s-a prezentat, așa că prețul inițial de pornire a scăzut. Și este posibil să mai scadă.

Dat afară din SRI, fostul general Alexandru Sas a importat, prin firma soției, 2,2 milioane de măști pentru COVID-19 din China, care au ajuns la preț dublu la Unifarm și în spitale
Recomandări

Dat afară din SRI, fostul general Alexandru Sas a importat, prin firma soției, 2,2 milioane de măști pentru COVID-19 din China, care au ajuns la preț dublu la Unifarm și în spitale

 

”A fost deja o primă licitație organizată de IPJ Vrancea, licitație prin strigare pentru un câine de serviciu ciobănesc german, în timpul căreia nu s-a arătat nimeni interesat. Licitația se va repeta pe 27 noiembrie și dacă nici atunci nu se va atribui nimănui se va organiza o alta pe 13 decembrie”, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Paula Enache.

Singurul dispus să o ia pe Gula este conductorul său

Singurul care și-a arătat disponibilitatea de a o prelua pe Gula este conductorul său. De altfel, mulți dintre polițiștii care lucrează cu câini ajung să-si ia acasă camarazii atunci când aceștia nu mai fac față misiunilor.

”Știind că e bătrân, un câine nu stârnește interesul, însă conductorii și-au dat mereu interesul să-i păstreze și să aibă grijă de ei până când timpul va decide. Fiind iubitori de animale, nu renunțăm niciodată la partenerul nostru și cu mândrie avem grijă de el. eu cred că trebuie să avem grijă de partenerul nostru până când nu mai e în viață. Personal, am adoptat doi câini pensionari, unul a trecut în neființă, altul este încă alături de noi, ne-a făcut și cățeluși și întreaga familie a fost foarte fericită”, mai povestește Constantin Moldoveanu.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea o vinde pe Gula pentru a respecta procedura. Poliţistul care a îngrijit-o în anii de serviciu ar dori să o păstreze, dar legea obligă Inspectoratul să scoată animalul la vânzare prin licitaţie. Dacă după mai multe încercări licitaţia eşuează, câinele va fi încredinţat poliţistului.

În prezent, IPJ Vrancea are 15 câini poliţişti. Animalele sunt antrenate să participe la misiuni de intervenţie, patrulare, percheziţie şi căutare în zone aglomerate.

Citește și: EXCLUSIV/ Părinții lui Ionuț, băiețelul ucis de maidanezi, au rămas fără banii din conturi. ”Eram în pelerinaj când ne-au sunat de la bancă”

Close
Închide
  Close