Obligat sa stea toata ziua intre tot felul de „miresme”, gunoierul stie „sa citeasca” omul doar uitandu-se in cosul sau de resturi. Daca lucreaza in regim de „lux” sau golesc cazanele de la blocuri, oamenii gunoaielor stiu exact ce mananca VIP-urile si oamenii simpli. Chiar daca pare de necrezut, romanii, indiferent daca stau la vila ori se inghesuie intr-o garsoniera de bloc, nu au renuntat complet la mancarea gatita. In toate cosurile de gunoi exista, inca, coji de cartofi si resturile legumelor puse in ciorba. Totusi, nu este totuna sa lucrezi in cartiere de blocuri si sa ridici gunoiul din zona „Primaverii”.
„Cel mai placut este pentru cei care lucreaza in zone cu case sau supermarket-uri. Gunoiul lor este mult mai „boieresc” decat al locatarilor de la bloc”, ne-a spus Marius Dragut, directorul executiv al firmei Urban.
Gunoierii „de lux” se vad de la o posta. Sunt imbracati cu salopete calcate la dunga si au gunoiere super-lustruite, dotate cu computer de bord si camera video. Ei nu fac curat decat in zonele rezidentiale. Stiu cand arunca supermarket-urile sute de kilograme de cafea, saci intregi de zahar sau ce mananca VIP-urile.
Cei mai „norocosi” sunt insa angajatii REBU. Acestia trebuie sa-i scape de resturile menajere pe cetatenii simpli, dar si pe alesii tarii. Ei au privilegiul sa se „intalneasca” dimineata cu presedintele Iliescu sau cu premierul Nastase. Sunt cativa gunoieri cizelati, carora garzile guvernantilor le dau voie sa intre pe aleile unde alti muritori de rand nu au ce cauta. „Gunoiul din cartierul Primaverii este singurul care poate fi sortat in rampele de colectare. Foarte multi dintre locatarii de aici mananca la restaurant, iar in cosurile lor de gunoi nu se prea gasesc resturi de legume. Acestia consuma mai ales produse preambalate”, ne-a spus Sava Florea, directorul tehnic al REBU.
Si hotelul cu cea mai mare aglomerare de alesi este un client serios pentru gunoieri. Locatarii Hotelului Bucuresti nu sunt mari producatori de gunoi menajer. In schimb, de aici se fac transporturi masive de materiale de constructii, in urma lucrarilor de modernizare in care a intrat imobilul si chiar zeci de metri de mocheta inlocuita. Printre atatea ambalaje si resturi de la restaurant, singurele pete de culoare sunt flacoanele de parfum sau spray de pe toaleta deputatilor.
Acasa la Ion Iliescu nu se prea gateste
Presedintele Ion Iliescu nu beneficiaza de un regim special de ridicare a gunoiului, dar daca au ghinionul sa apara in zona chiar inainte de plecarea sefului tarii, gunoierii sunt nevoiti sa astepte „dupa colt” indepartarea alaiului. Ridicarea resturilor menajere se face in cea mai mare viteza, iar angajatii nici nu au timp sa se uite in tomberon. Ei sustin insa ca gunoiul prezidential este cat se poate de „occidental”, continand foarte putine resturi de zarzavaturi.
La Basescu, Nastase si Vacaroiu se pun chiar si muraturi
In cazul imobilului in care locuiesc premierul Adrian Nastase, presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu si primarul general Traian Basescu, situatia este oarecum asemanatoare. Echipa de gunoieri, mereu aceeasi, intra fara probleme in „curtea” inaltilor demnitari, dar poarta intotdeauna ecuson si uniforme impecabile. Sotiile importantilor locatari ai imobilului se pare ca nu au renuntat, inca, la gatit. Nu demult, resturile ridicate de la acest imobil au dovedit ca aici s-au pus chiar si muraturi pentru iarna.