MENIU CAUTĂ
09 Mar. 2018 21:00 , de Alexandru Boariu

LIBERTATEA TE AJUTĂ: S-au astupat gurile de aerisire de la subsol. E legal?

Distribuie

Maria Nicolaescu din Câmpulung, Argeș, ne relatează că unii locatari au astupat, ilegal, gurile de aerisire de la subsolul blocului, afectând grav fundația imobilului și ne întreabă cine trebuie să răspundă pentru asta.

RĂSPUNS: Adevărul este că gurile de aerisire de la subsol au rolul lor si sunt prevăzute de constructor,  în faza de proiectare a clădirii. Într-adevăr, astuparea lor prin zidire ar însemna o modificare constructivă, care poate avea urmări grave: nu se va mai face aerisirea, subsolul va fi mereu umed, îmbâcsit de mucegai, și nu în ultimul rând, fundația blocului ar putea fi grav afectată de umezeală.
Desigur,  iarna, aceste aerisiri se pot astupa cu divesrse materiale izolante, până primavara, pentru a nu îngheța conductele de apă ce trec prin subsolul blocului. Dar, primavara se eliberează aerisirile, să intre caldura de afară, să se aerisească subsolul. Pe de altă parte, potrivit Legii nr 230/2007, proprietarul poate face modificări, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică locală a modificărilor constructive, ”fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăți individuale”. De asemenea, legea  stabileșete că  proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinația proprietății comune, fără a obține mai întâi acceptul din partea asociației de proprietari. Așadar, fiind vorba de părți comune, decizia aparține asociației de proprietari, desigur, cu respectarea regulilor privind construcțiile. Dacă lucrările sunt ilegale, instanța poate decide refacerea acestora și aducerea construcției la forma inițială, pe cheltuiala personelor vinovate. În numele asociației, răspunde președintele. Dacă gurile de aerisire au fost astupate fără aprobarea asociației, responsabilitatea legală cade în sarcina persoanelor care au efectuat aceste lucrări.

Citește și: Nu poți construi oricum!

 

Citește mai multe despre constructii pe Libertatea.

Comentarii