În nota de fundamentare a proiectului ordonanței de urgență se arată că „numărul şi complexitatea incidentelor de securitate cibernetică a crescut continuu, iar situația de criză generată de răspândirea virusului SARS COV2 a scos în evidență și mai mult acest lucru‟.
„Creșterea frecvenței și a complexității atacurilor cibernetice împotriva infrastructurilor ce susțin servicii esențiale pentru societatea si economia românească a condus la situația extraordinară de blocare a unor infrastructuri vitale dintr-o arie largă de domenii publice și private‟, se mai arată în documentul citat.
În aceste condiții, Executivul consideră că actuala structură care veghează la securitatea cibernetică la nivel național, CERT-RO, suferă de o „subdimensionare gravă‟ a personalului, având doar 37 de angajați. În anul 2019 numărul posturilor fusese majorat până la 149.
Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică va avea 1250 de posturi.
În subordinea premierului
Noua instituție va fi finanțată de la stat și din venituri proprii și se va afla în coordonarea premierului, potrivit proiectului de ordonanță.
Conducerea sa va fi exercitată de către un director general cu rang de secretar de stat, secondat de doi adjuncți cu rang de subsecretar de stat. Aceștia sunt numiți și eliberați din funcție de premier, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Șeful instituției va avea un mandat de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii o singură dată.
Conducerea instituției va fi sprijinită de un Comitet director, în care se află reprezentanții mai multor instituții, precum Administrația Prezidențială, ai premierului, din ministerele Apărării, de Interne, plus ai serviciilor secrete.
DNSC va coopera cu Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, ANCOM – autoritatea din telecomunicații, Oficiul Registrului National al Informațiilor Secrete de Stat, Ministerul de Externe și organele de urmărire penală.
Ce va face DNSC
Potrivit proiectului, DNSC va evalua noile tehnologii, precum 5G sau sistemele de control industrial, și va identifica vulnerabilitățile de securitate cibernetică și impactul acestora asupra României.
Noua instituție va putea înființa societăți cu capital de stat în România și în străinătate.