MENIU CAUTĂ
28 Sep. 2017 12:14 , de Valentina Postelnicu

Guvernul va sesiza CCR, pentru a vedea dacă procurorii pot ancheta hotărâri de Guvern; Reacția, după dosarul Belina

Distribuie

Guvernul va sesiza CCR, pentru a vedea dacă procurorii pot ancheta hotărâri de Guvern; Reacția Executivului vine după dosarul Belina, în care DNA a început începerea urmăririi penale în cazul ministrului Șevil Shhaideh și a cerut Camerei Deputaților ridicarea imunității parlamentare pentru ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb. Astfel, judecătorii CCR vor trebui să se pronunțe dacă procurorii pot ancheta oportunitatea, împrejurările şi circumstanţele emiterii hotărârilor de Guvern. 

Ministrul Tudorel Toader a anunţat, joi, că până luni Ministerul Justiţiei va redacta draftul pentru sesizarea ce urmează să fie transmisă Curţii Constituţionale.

„Draftul proiectului la nivelul Ministerului Justiţiei va fi gata în câteva zile. Astăzi este joi, probabil până luni este gata. Este de competenţa Guvernului, a primului-ministru, să trimită sesizarea la Curtea Constituţională”, a spus Tudorel Toader, la Ministerul Justiției.

Tudorel Toader a arătat că judecătorii de la CCR trebuie să decidă dacă procurorii pot ancheta oportunitatea, împrejurările şi circumstanţele emiterii hotărârilor de Guvern.

„Prin decizia precedentă, Curtea Constituţională a statuat faptul că procurorii nu pot ancheta oportunitatea, împrejurările şi circumstanţele adoptării unei ordonanţe de urgenţă sau legi, după cum nu pot ancheta constituţionalitatea respectivelor acte normative. Ceea ce este corect. Circumstanţele, împrejurările şi oportunitatea în aprecierea acestora revine decidentului, Guvern sau Parlament, care însă trebuie să respecte limitele legale, limitele constituţionale. Întrebarea este dacă la nivel de ordonanţă de urgenţă sau lege procurorul nu poate ancheta oportunitatea, împrejurările şi circumstanţele emiterii acelor acte normative, la hotărâri de Guvern şi ordin de ministru procurorul poate să ancheteze oportunitatea, împrejurările şi circumstanţele? Asta este întrebarea la care CCR, cel mai probabil, va fi chemată şi sesizată să răspundă”, a mai spus Toader.

El a menționat că iniţiativa redactării acţiunii de sesizare a Curţii Constituţionale a pornit din Guvern şi nu de la Ministerul Justiţiei și a respins informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora s-ar fi solicitat considerarea hotărârilor de Guvern ca şi ordonanţele de urgenţă, ca şi legile.

”Este imposibilă o astfel de afirmaţie, pentru că au un regim juridic diferit, au efecte diferite, au emitenţi diferiţi. Nu ştiu cine a făcut afirmaţia, dar vă asigur că afirmaţia este absolut incorectă”, a dat asigurări ministrul Justiţiei.

Citește și: Editorial de Claudiu Săftoiu. Pescuit extrem la răpitor: scapă lacul Belina din fălcile abuzatorilor în serviciu?

Citește mai multe despre Dosarul Belina și hotarare de guvern pe Libertatea.

Comentarii