Mergi direct la conținut »
Doi hackeri români au spart camerele de supraveghere din Washington, în preajma învestirii lui Trump
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Doi hackeri români au spart camerele de supraveghere din Washington, în preajma învestirii lui Trump

Doi hackeri români au spart camerele de supraveghere din Washington, în preajma învestirii lui Trump

Statele Unite au inculpat doi hackeri români care au spart camerele de supraveghere din Washington D.C, cu câteva zile înainte de ceremonia de învestire în funcție a președintelui american Donald Trump. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Departamentului de Justiție al SUA, conform site-ului agenției Reuters.

Mihai Alexandru Isvanca (25 de ani) şi Eveline Cismaru (28 de ani) au fost arestaţi în România la data de 15 decembrie, după ce au compromis sistemul informatic cu ajutorul căruia este gestionată supravegherea video în cadrul Poliţiei Metropolitane din Washington, notează Mediafax.ro.

În perioada 9-12 ianuarie 2017, cei doi hackeri au accesat sistemul de camere de supraveghere și au reușit să instaleze doi viruși de tip ransomware, numite „Cerber” şi „Dharma”, pe calculatoarele Poliției din Washington.

„Cei doi români intenţionau să trimită ransomware-ul către 179.000 de adrese de e-mail. Anchetatorii au identificat anumite victime care au primit cereri de răscumpărare sau ale căror servere au fost accesate în cadrul planului”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Justiţie al SUA.

Potrivit sursei citate, ransomware-ul este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele. Hackerii cer apoi plata unei răscumpărări pentru ca utilizatorii să poată recăpăta controlul asupra dispozitivului și a fișierelor afectate de viruși.

„Acest caz a avut prioritate zero, datorită impactului său asupra misiunii de protecţie a Serviciului Secret şi a potenţialului efect asupra planului de securitate pentru inaugurarea prezidenţială din 2017”, a menționat procurorul american Jessie K. Liu.

Mihai Alexandru Isvanca şi Eveline Cismaru sunt acuzați de accesarea fără drept a unui sistem informatic și de conspirație pentru săvârşirea unei fraude informatice. Tinerii ar putea face până la 20 de ani de închisoare, conform Departamentului de Justiţie al SUA.

Mihai Alexandru Isvanca este încarcerat în arestul Poliției din România, în vreme ce Eveline Cismaru a fost plasată în arest la domiciliu.


Citește și ANALIZĂ | 2017, anul în care s-au inventat noi taxe. Cum ne afectează măsurile Guvernului


 

Close
Închide
  Close