MENIU CAUTĂ
07 Aug. 2012 18:32 , de Geo Berciu

Harry Eliad, directorul Teatrului Evreiesc de Stat, a decedat

Distribuie

S-a stins din viaţă, după o suferinţă ascunsă cu discreţie şi îndurată cu mult curaj, regizorul şi directorul Teatrului Evreiesc de Stat, Harry Eliad, una din figurile cele mai de seamă ale teatrului idiş mondial, se spune într-un comunicat remis Mediafax de instituţia de spectacole.

Născut pe 8 octombrie 1927, Harry Eliad a fost, mai întâi, director al Teatrului de Stat din Ploieşti, după plecarea de-acolo a bunului său prieten Toma Caragiu. Din decembrie 1989, Harry Eliad a fost numit director al Teatrului Evreiesc de Stat (TES), pe care l-a condus până la sfârşit cu ştiinţă şi clarviziune şi, nu în ultimul rând, cu înţelegere pentru toţi actorii teatrului, se mai spune în comunicatul TES.

Ca director al Teatrului Evreiesc de Stat a realizat aici proiectul esenţial pe care l-a nutrit încă din fragedă tinereţe, „Integrala Şalom Alehem” – cele mai multe din aceste spectacole după operele marelui clasic al literaturii idiş fiind regizate chiar de el şi transformate în musicaluri pe melodii folclorice evreieşti, printre ele, în primul rând, spectacolele de mare succes „Vânzătorii de haloimes” şi „Romanul unui om de afaceri”.

A regizat piese aparţinând unor mari autori ai dramaturgiei universale, cum sunt A.P. Cehov şi Nikolai Gogol, şi a căutat să valorifice dramaturgia dintre cele două războaie mondiale, dar şi dramaturgia contemporană, ultima sa realizare fiind o spumoasă comedie după Woody Allen, „Cum se cuceresc femeile”.

Harry Eliad va fi înmormântat miercuri, de la ora 11.00, la cimitirul Filantropia din Bucureşti.
(Sursă foto: România Liberă)

Comentarii