Noile grupuri de luptă NATO din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia se alătură forțelor similare deja dislocate în Polonia și în țările baltice, al căror număr de militari este, de asemenea, în creștere.
După Polonia, unde sunt mobilizați peste 130.000 de soldați, peste un sfert din toate forțele NATO din regiune, urmează România, unde vor fi mobilizați 79.300 de militari, gata să protejeze francul estic al Alianței.
De altfel, Polonia și România au cea mai lungă fâșie de graniță comună cu Ucraina.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a subliniat de mai multe ori, în conferințele sale, că NATO are responsabilitatea de a se asigura că războiul nu va escalada dincolo de Ucraina.
Ne confruntăm cu o nouă realitate pentru securitatea noastră. Așa că trebuie să pregătim apărarea pe termen lung.
Jens Stoltenberg, la summitul aliaților, de la Bruxelles, 24 martie:
„Vom avea mai multe trupe și mai multe echipamente în est, pe teren. Pe mare, vom avea submarine și nave de luptă. În Europa sunt 100.000 de trupe care susțin eforturile NATO. Avem 40.000 de trupe sub comanda directă a NATO”, a întărit Stoltenberg, în conferința de presă de la finalul summitului din Belgia, de joi.
Grupul de luptă NATO din România va fi sub comanda Franței.
Mircea Geoană, secretat general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, a confirmat recent că grupul de luptă din România este cel mai avansat din cele patru decise şi înfiinţate de NATO.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!