Chiar la lansarea cărții, Daniel Morar a spus că memoriile sale, intitulate „Putea să fie altcumva”, au intenția de a oferi „secvenţe de realitate care nu erau accesibile publicului larg”.
Printre episoadele povestite se află cel în care, în 2016, Morar susține că ofițeri din SRI și SPP s-au implicat în alegerea președintelui Curții Constituționale.
Telefonul către Lăzăroiu
Conform lui Morar, implicarea SRI în acele alegeri a fost realizată printr-un telefon pe care judecătorul constituțional Petre Lăzăroiu, unul dintre potențialii candidați, a spus că l-a primit de la șefii serviciului secret. Recunoașterea telefonului a venit mai târziu, în 2019, la trei ani de la alegeri. Martori la ce pretindea Lăzăroiu au fost judecătorii Morar și Pivniceru, se arată în carte.
Când Libertatea l-a sunat pe Lăzăroiu, acesta a confirmat că a primit un telefon, apoi nici n-a confirmat, nici n-a infirmat că apelul a fost de la șefii SRI, dar un pic mai târziu, pe parcursul discuției cu jurnalistul, a spus: „Le-am spus celor de la SRI că vor lua plasă”.
Un cumul de acuze
Acuzele din cartea lui Morar la adresa SRI sunt multiple: amestec sistemic în justiție, ascunderea probelor în dosarele cu politicieni, ascultarea telefoanelor, construirea unei societăți civile la dispoziția sa și alte abuzuri. Toate au dus la un climat de frică socială, susține în carte fostul magistrat.
La întrebările Libertatea, serviciul de informații a comunicat că oricine are probe despre „presupuse abateri sau încălcări ale legii de către instituția noastră” să facă următorul lucru: „să se adreseze de îndată autorităţilor cu atribuţii în aplicarea legii”.
„Hellvig nu a fost la niciuna dintre întâlnirile povestite de Morar”
Contactat în paralel de ziar, un ofițer SRI a spus că Eduard Hellvig nu s-a întâlnit decât „o dată, în condiții oficiale” cu Daniel Morar și nu a participat la niciuna dintre discuțiile „din diverse birouri” pe care fostul magistrat le povestește în carte, când Morar susține că SRI i-a arătat documente sau au fost făcute făcut presiuni contra lui și contra altor magistrați.
În privința alegerilor de la Curtea Constituțională din 2016, când, potrivit lui Morar și Lăzăroiu, SRI a susținut-o pe Livia Stanciu, „Directorul nu a vorbit niciodată cu Lăzăroiu”, deci nu el este autorul acelui telefon, „indiferent cine l-a dat sau dacă este adevărat”, a susținut aceeași sursă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Codrean • 15.12.2022, 16:02
N-am cartea - inca- asa ca, stiind cam cat valoreaza parerile din presa... Un lucru stiu totusi, ca la parasirea unei functii publice si mai ales in justitie ai obligatia , oficiala sau doar morala, sa nu dai din casa. Incalca Dl Morar acest consemn ? Cat priveste aprecierile asupra muncii colegilor, facute publice ...
Elenuca • 15.12.2022, 10:50
Domnul Morar scrie aceste lucruri ,nu stim scopul ,dar e pe raspundere personala ,de vreme ce nu a denuntat acest spionaj (care putea fi de oriunde) la momentul faptelor . Dar ce reuseste d Morar e sa aduca la lumina amploarea interferentei politicului in justitie ,in crearea de legislatie defectuasa privind penalul si ca si la Curtea Constututionala sunt oameni si cronicarul zicea "omul e sub vremuri ,si nu invers ". La CCR au aratat ,din 2016 inainte ,cum pot intoarce orice verdict prin contorsiuni de limbaj paralegal cu trimiteri la articole de cod penal ,de acoperire pentru scopuri ascunse (desi stravezii pt tot poporul).Trump in 2019 declara ca stie de coruptia din Romania ,mai bine focalizam atentia pe spionajul strain ,ca citesc ca e o campanie anticoruptie la exteriorul US !Si vedem ca anchetele anticoruptie pot forta iesirea din peisajul politic.