Discutiile aprinse s-au lasat cu agresiuni fizice, jandarmii chemati sa asigure buna desfasurare a manifestatiei fiind obligati sa opereze arestari.
Showul homosexualilor, lesbienelor si travestitilor a adunat ieri la fantanile din Piata Unirii sute de curiosi care insa s-au abtinut de la comentarii. Catanga, Dana si Euclesia, trei barbati deveniti peste noapte femei, au atras atentia jurnalistilor prin tinutele extravagante decorate cu paiete si prin machiajul strident. La ora 18.15 se stransesera peste 100 de membri ai asociatiei Accept, ei putand fi identificati dupa tricourile pe care era imprimat “Gayfest 2005”.
Show-ul a fost tensionat de aparitia legionarilor de la gruparea nationalista “Noua Dreapta”, care s-au luat la bataie cu cativa dintre participanti. Jandarmii au intervenit in forta si au operat arestari.
Vestea ca aceasta manifestare ar fi finantata de Ministerul Sanatatii (MS) a incins la maximum spiritele. Pentru aceasta parada organizatorii au beneficiat de 700.000 de dolari, alocati prin Fondul Global de Combatere a HIV/ SIDA, Malariei si TBC. Finantarea totala a programelor de combatere a acestor boli, pe anii 2004 si 2005, e de 21,8 milioane USD, bani care nu provin din surse bugetare ale Ministerului Sanatatii. Programele vizeaza grupurile vulnerabile, considerate cu risc de a contracta infectia HIV: copiii strazii, populatia rroma, prostituate, homosexuali, utilizatori de droguri injectabile.
Initial Adriean Videanu a respins hotarat cererea unei defilari in centrul orasului. Dupa cateva zile in care organizatorii s-au plans ca sunt victime ale discriminarii, s-a ajuns la un compromis, dupa ce in ajutorul homosexualilor a sarit chiar presedintele. Traian Basescu i-a criticat pe reprezentantii Primariei pentru impiedicarea unei manifestari democratice, considerand acest gest drept o impingere inapoi a Romaniei cu cel putin 20 de ani. Istoria comunitatii gay din Romania incepe relativ tarziu, abia in 1994, atunci cand s-a infiintat organizatia “Bucharest Acceptance Group”, cu scopul declarat de a promova un dialog deschis si rational despre subiectul complex al relatiilor dintre persoane de acelasi sex. Un an mai tarziu organizatia a reusit sa stranga pentru prima oara la aceeasi masa de discutii reprezentanti ai Guvernului, Parlamentului si Bisericii Ortodoxe Romane. In octombrie 1996 a luat fiinta Accept, asociatia care a devenit varful de lance al comunitatii gay in lupta cu discriminarea.
In 1997 Accept a lansat o campanie nationala pentru abrogarea Articolului 200 din Codul penal, prin care erau incriminate relatiile dintre persoane de acelasi sex. Cinci ani mai tarziu, in ianuarie 2002, homosexualii din Romania si-au vazut visul cu ochii, atunci fiind incheiat procesul de abrogare a Articolului 200.
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.