MENIU CAUTĂ

Homosexualii romani vor casatorie cu acte

Distribuie

Au trecut 5 ani de cand Codul Penal nu mai incrimineaza homosexualitatea in Romania. De aceea, asociatia ACCEPT si-a propus sa militeze pentru recunoasterea legala a cuplurilor de homosexuali, lesbiene, transsexuali si bisexuali, dar si a celorlalti, care traiesc in concubinaj.


”Legile din Romania nu mai incrimineaza homosexualitatea de peste 5 ani. Articolul 200 a fost abrogat, dar in continuare nu suntem egali in drepturi, desi chiar Constitutia garanteaza acest lucru”, ne-a declarat Romanita Iordache, presedinta Asociatiei ACCEPT, care apara drepturile minoritatilor sexuale din Romania. Ea spune ca, in continuare, este limitat dreptul la viata privata si intima, atat pentru comunitatea gay, cat si a celorlalti. ”Nu numai comunitatea noastra este afectata de acest vid legislativ care sa confere drepturi cuplurilor necasatorite. Si heterosexualii sunt in aceeasi situatie: nu pot lua credite bancare, nu mostenesc nimic in cazul in care un partener moare, copilul din astfel de cuplu are o situatie neclara, iar violenta in cuplu nu este considerata „domestica””, mai spune Romanita Iordache.


Ieri, Asociatia ACCEPT a cerut Guvernului sa reactioneze la faptul ca exista acest vid legislativ care reglementeaza parteneriatul. ”Romania este printre putinele tari din Europa care nu are o astfel de legislatie. Noi ne-am oferit expertiza, experienta si resursele pentru legislatia cuplului. Am studiat toata legislatia din UE si putem contribui. Din pacate, nu putem noi propune un proiect legislativ si nu am intalnit pana acum politicieni dornici sa ne ajute”, ne-a declarat presedinta ACCEPT.


Cu alte cuvinte, minoritatile din Romania vor sa ”se casatoreasca legal”. Documentul de parteneriat pe care l-ar elibera o primarie va contribui doar la recunoasterea drepturilor ”de familist”. Romanita Iordache nu a putut spune ce sanse vor avea, dar apropiata data a integrarii Romaniei in UE va grabi o decizie in favoarea minoritatilor sexuale.


Vineri, 2 iunie, vor fi invitate numeroase personalitati publice la o discutie despre casatoria homosexualilor, lesbienelor, transsexualilor si bisexualilor din Romania.

Comentarii